Onderwijsmaterialen

Onderwijsmaterialen

In de toolbox op deze pagina vind je een breed scala aan praktisch onderwijs- en achtergrondmateriaal om te gebruiken bij onderwijs en opleidingen over palliatieve zorg. Je kunt het materiaal meteen toepassen in de praktijk. Met de filters zoek je gericht naar materialen toegespitst op jouw onderwijs. Het materiaal is ingebracht door collega’s uit het veld en beoordeeld door de Screeningscommissie onderwijs palliatieve zorg

Wil je scholings- of onderwijsmateriaal aanbieden op dit platform? Via onderstaande button dien je een verzoek in bij de screeningscommissie. De commissie beoordeelt het aangeboden materiaal op actualiteit en kwaliteit. Binnen vijf werkdagen hoor je of het materiaal in de toolbox wordt geplaatst.

Bied je scholings- of onderwijsmateriaal aan

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 6 april 2022
Filteren
CanMEDs rollen (mbo-hbo | wo)
Fase interprofessioneel zorgproces
Kosten
Opleidingen
Soort onderwijsmateriaal
Soort zorg | Zorgsetting
Zorgdimensie
Gezamenlijke besluitvorming in de palliatieve fase (video)
Onderwijsmateriaal
De animatie Gezamenlijke besluitvorming in de palliatieve fase is in maart 2024 ontwikkeld. Gezamenlijke besluitvorming is het doorlopende proces dat hoort bij het nemen van belangrijke beslissingen over de best passende zorg.
Palliatieve zorg voor kankerpatiënten met een korte levensverwachting (e-learning)
Onderwijsmateriaal
Deze e-learning staat op zichzelf en geeft uitleg over palliatieve zorg, over PTO en over het voeren van een gesprek over kwaliteit in de laatste levensfase.
I-HARP (e-learning)
Onderwijsmateriaal
Hulpmiddel met vragen en advies dat zorgverleners helpt de behoeften van patiënten met hartfalen in de palliatieve fase tijdig te herkennen en richting te geven aan de benodigde zorg. 
Gezamenlijke besluitvorming (workshop)
Onderwijsmateriaal
Powerpointpresentatie en programma voor het geven van de workshop 'Gezamenlijke besluitvorming'. De focus van de workshop ligt op het proces van gezamenlijke besluitvorming, attitude en informatie-uitwisseling. De workshop gezamenlijke besluitvorming is één van de acht workshops.
Zorg rondom het einde van het leven (workshop)
Onderwijsmateriaal
Workshop die deel uitmaakt van palliatieve zorg (workshops), met daarin onder meer aandacht voor tijdig spreken over het levenseinde, het markeren van de stervensfase, palliatieve sedatie en vocht en voeding.
Effectieve communicatie (workshop)
Onderwijsmateriaal
Workshop in drie onderdelen: (Actief) Luisteren, Stiltes en Empathie. De workshop maakt als module deel uit van palliatieve zorg (workshops).
Introductie palliatieve zorg (workshop)
Onderwijsmateriaal
Workshop bestaande uit vier onderdelen: Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland, Generalist en specialist, Markering palliatieve fase en Meetinstrumenten in de palliatieve zorg. De workshop maakt als module deel uit van palliatieve zorg (workshops).
FTO-module Euthanica
Onderwijsmateriaal
Deze FTO-module met bijbehorende presentatie is bedoeld voor huisartsen en apothekers die een FTO-bijeenkomst voorbereiden over euthanatica. De module bevat werkvormen voor een bijeenkomst van ongeveer anderhalf uur.
Palliatieve zorg - Een praktische gids voor zorgverleners
Onderwijsmateriaal
'Palliatieve zorg - Een praktische gids voor zorgverleners' is een boek over palliatieve zorg. Het boek is geschreven door Rob Bruntink en Mariska Overman.
Het gebruik van meetinstrumenten in de palliatieve zorg (video)
Onderwijsmateriaal
Video over het gebruik van meetinstrumenten in de palliatieve fase. De video is te gebruiken als achtergrondmateriaal in het onderwijs.
Proactieve zorgplanning (advance care planning) bij een patiënt met Parkinson (casus)
Onderwijsmateriaal
Casus over een patiënt van middelbare leeftijd met Parkinson met focus op op de vier dimensies ten behoeve van proactieve zorgplanning (advance care planning).
Praten over de dood voor zorgverleners (docentenhandleiding)
Onderwijsmateriaal
Docentenhandleiding waarmee zorgverleners hun gespreksvaardigheid, communicatie en reflectie leren verbeteren waar het gaat over het spreken over het levenseinde met patiënten en hun mantelzorgers.
Proactieve zorgplanning (advance care planning) bij patiënten met een verstandelijke beperking (website)
Onderwijsmateriaal
Website met informatie over proactieve zorgplanning (advance care planning) in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
Expertbibliotheek palliatieve zorg (toolkit)
Onderwijsmateriaal
Studenten 'lenen' een expert uit de expertbibliotheek palliatieve zorg. Ze gaan met deze expert in gesprek om een specifieke leervraag te beantwoorden.
Weet u wat u wilt? (website)
Onderwijsmateriaal
Website met onder andere een video over het belang van tijdig nadenken en praten over de laatste levensfase en het levenseinde.
Gecompliceerd ontslag en thuiszorgtechnologie (lespakket)
Onderwijsmateriaal
Lespakket over de omstandigheden van gecompliceerd ontslag, procedure tot acuut ontslag en opties voor thuistechnologie in palliatieve setting.
Richtlijnen Palliatieve zorg voor kinderen
Onderwijsmateriaal
Website met een overzicht van de diverse richtlijnen gericht op palliatieve zorg voor kinderen.
Hoop bij mensen met een korte levensverwachting (handreiking)
Onderwijsmateriaal
Handreiking over omgaan met hoop in de palliatieve fase waarmee het professioneel handelen beter afgestemd kan worden op de behoeften van de patiënt.
COVID-19 en palliatieve zorg: Dyspnoe en hoesten (presentatie)
Onderwijsmateriaal
Onderwijsmateriaal voor artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de zorg voor COVID-19-patiënten in het ziekenhuis en zorgverleners werkend in een andere setting, zoals in het verpleeghuis, hospice of thuis.
COVID-19 en palliatieve zorg
Onderwijsmateriaal
Serie van zeven presentaties over COVID-19 en palliatieve zorg. De meest voorkomende thema’s (Dysnoe, Angst, Misselijkheid, Markeren, Palliatieve sedatie, Delier, Naasten) worden behandeld om zorgverleners in korte tijd te scholen.
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.