Workshop Introductie palliatieve zorg
Onderwijsmateriaal

Workshop Introductie palliatieve zorg

 • Aanbieder IKNL
 • Soort materiaal presentatie, tekstueel
 • Type reeks lessen/taken
 • Versie 2019
 • Opleidingsniveau mbo 3, mbo 4, bachelor (niveau 6), master (niveau 7), medisch specialist (niveau 8)
 • Zorgverlener basisartsen, geestelijk verzorgers, huisartsen, medisch specialisten, paramedici, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen
 • CanMEDS kennis en wetenschap, zorgverlener
 • EPA's communiceren, samenwerken, symptoombestrijding, zelfzorg
Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 22 september 2020

De workshop Introductie palliatieve zorg is een van de acht workshops behorend bij het B-learning pakket palliatieve zorg.

Deze workshop is de eerste in de reeks. Het bestaat uit vier onderdelen:

 1. Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland: definitie, zorgdomeinen en essenties
 2. Generalist en specialist ‘Hoe vind je elkaar’ wie doet wat – grenzen bepalen
 3. Markering van de palliatieve fase
 4. Meetinstrumenten in de palliatieve zorg

De onderwerpen die in de workshop onderdelen aan de orde komen, geven een verdieping en zijn essetieel binnen de palliatieve zorgverlening. Het bespreken van praktijksituaties en de ervaringen van de deelnemers bepalen mede de inhoud aan de workshop.

De onderdelen van de workshop duren elk 40 minuten met uitzondering van onderdeel 4 ‘Meetinstrumenten in de palliatieve zorg’ dat 60 minuten duurt. Bekijk het programma voor de exacte tijdsindeling.

Het materiaal is te gebruiken door specialisten in de palliatieve zorg om kennis, vaardigheden en verdieping te bieden aan generalisten die werken in de palliatieve zorg.

 

Materiaal

PowerPointpresentatie
Programma.

Handreiking b-learning palliatieve zorg biedt informatie specifiek voor de trainer over het voorbereiden en geven van de workshop. Het eerste hoofdstuk bevat algemene informatie over de b-learning en een tabel met de onderwerpen die in de acht workshops aan de orde komen. Hoofdstuk twee gaat nader in op de voorbereiding en het gebruik van werkvormen. In de bijlagen staan de programma's, de laatste bijlage (B9) geeft een overzicht met verwijzingen naar achtergrondliteratuur.

De workshop vormt samen met de e-learning Begin Goed Zorg Goed ontwikkeld door MSD Academy Medical, de B-learning Palliatieve Zorg.

Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 22 september 2020
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!