Workshop Effectieve communicatie
Onderwijsmateriaal

Workshop Effectieve communicatie

 • Aanbieder IKNL
 • Soort materiaal presentatie, tekstueel
 • Type reeks lessen/taken
 • Versie 2019
 • Opleidingsniveau mbo 4, bachelor (niveau 6), master (niveau 7), medisch specialist (niveau 8)
 • Zorgverlener basisartsen, geestelijk verzorgers, huisartsen, medisch specialisten, paramedici, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen
 • CanMEDS communicator, kennis en wetenschap, samenwerkingspartner, zorgverlener
 • EPA's communiceren, samenwerken, zelfzorg
Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 22 september 2020

De workshop Effectieve communicatie is een van de acht workshops behorend bij het B-learning pakket palliatieve zorg.

De workshop bestaat uit drie onderdelen:

 1. (Actief) Luisteren
 2. Stiltes
 3. Empathie

De onderwerpen die in de workshop onderdelen aan de orde komen, geven een verdieping en zijn essentieel binnen de palliatieve zorgverlening. Het bespreken van praktijksituaties, het reflecteren en de ervaringen van de deelnemers bepalen mede de inhoud aan de workshop.

De tijdsduur van de workshop is 3 uur; per onderdeel ongeveer 60 minuten. Bekijk het programma voor de exacte tijdsindeling.

Het materiaal is te gebruiken door specialisten in de palliatieve zorg om kennis, vaardigheden en verdieping te bieden aan generalisten die in aanraking komen met palliatieve zorg.

 

Materiaal

PowerPointpresentatie 
Programma.

Handreiking b-learning palliatieve zorg biedt informatie specifiek voor de trainer over het voorbereiden en geven van de workshop. Het eerste hoofdstuk bevat algemene informatie over de b-learning en een tabel met de onderwerpen die in de acht workshops aan de orde komen. Hoofdstuk twee gaat nader in op de voorbereiding en het gebruik van werkvormen. In de bijlagen staan de programma's, de laatste bijlage (B9) geeft een overzicht met verwijzingen naar achtergrondliteratuur.

De workshop vormt samen met de e-learning van www.begingoedzorggoed.nl, ontwikkeld door MSD Academy Medical, de B-learning Palliatieve Zorg.

Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 22 september 2020
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!