Zorgen doe je samen (gesprekswijzer)
Hulpmiddel

Zorgen doe je samen (gesprekswijzer)

  • Ontwikkelaar Pharos Expertisecentrum Gezondheidsverschillen
  • Soort Gesprekswijzer
  • Gebruiker Praktijkondersteuners, Verpleegkundigen, Verzorgenden
  • Versie 2018
  • Doelgroep Mensen met een migratieachtergrond, Naasten | Mantelzorgers
  • Setting Thuis, Verpleeghuis
Voor vragen, neem contact op met:
Carolien Smits Pharos
Laatst geactualiseerd: 20 februari 2024

Gesprekslijst om in gesprek te gaan met mantelzorgers van (migranten)ouderen met dementie. De gesprekslijst Zorgen doe je samen is gemaakt voor verzorgenden, verpleegkundigen en praktijkondersteuners en casemanagers om te gebruiken tijdens een consult. 

In de gesprekslijst staan vragen om de oudere met dementie en de mantelzorger beter te leren kennen. De vragen gaan over het leven en over de achtergrond van de oudere, zoals de cultuur en religie. Aan de linkerkant op de gesprekskaart staan de hoofdvragen. Aan de rechterkant staan vragen die de zorgverlener kan stellen om door te vragen op het onderwerp, afhankelijk van het antwoord van de mantelzorger. De zorgverlener kan ervoor kiezen om de vragen te verdelen over meerdere gesprekken. 

Met de gesprekslijst komt de zorgverlener meer te weten over de cliĆ«nt met dementie te weten, waardoor de zorg meer persoonsgericht kan worden. Tevens leert de zorgverlener de mantelzorger beter kennen, dit bevordert het samenwerken. Een gesprek met de mantelzorger helpt het meest wanneer de oudere met dementie de vragen niet meer zelf kan beantwoorden. 

Inzet hulpmiddel

De gesprekslijst biedt verzorgenden, verpleegkundigen en praktijkondersteuners handvatten bij het voeren van een gesprek met een mantelzorger van een (migranten) oudere met dementie. 
 

Naar de gesprekslijst
 

Randvoorwaarden voor implementatie

De gesprekslijst is direct inzetbaar.

Er is een incompany training beschikbaar van een dagdeel en twee bijeenkomsten voor verzorgenden en verpleegkundigen over het communiceren met migranten met dementie en hun mantelzorgers

Licentie

Creative commons: by-nc-sa 

Voor vragen, neem contact op met:
Carolien Smits Pharos
Laatst geactualiseerd: 20 februari 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.