Wie wordt geholpen door een Transmuraal team Palliatieve Zorg?

Wie wordt geholpen door een Transmuraal team Palliatieve Zorg?

De patiënt

Een Transmuraal team Palliatieve Zorg is er voor iedereen die niet acuut overlijdt. Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 150.000 mensen, waarvan 105.000 niet onverwacht. Van deze patiënten mag worden verondersteld dat ze palliatieve zorgbehoeften hebben. De start van palliatieve zorg dient minimaal overwogen te worden op het moment dat de levensverwachting minder dan 1 jaar is (gebaseerd op de zogeheten surprise question uit het kwaliteitskader).

Een Transmuraal team Palliatieve Zorg ondersteunt zorgverleners in de eerste, tweede en derde lijn bij het geven van palliatieve zorg aan hun patiënten zonder de zorg over te nemen. 

De generalistische hulpverlener

Alle zorgverleners in Nederland worden in staat geacht generalistische palliatieve zorg te bieden aan patiënten en hun naasten, en indien nodig specialistische ondersteuning te vragen. 

Een belangrijk kenmerk van de gewenste situatie in de palliatieve zorg is dat de zorg gelijktijdig met ziektegerichte behandeling kan worden verleend; generalistische zorgverleners en waar nodig specialistische zorgverleners en vrijwilligers werken samen als een interdisciplinair team in nauwe samenwerking met de patiënt en diens naasten en stemmen de behandeling af op door de patiënt gestelde waarden, wensen en behoeften.

Een Transmuraal team Palliatieve Zorg verzorgt regionaal de nodige training en educatie over palliatieve zorg aan de niet in palliatieve zorg gespecialiseerde zorgverleners. Een goed georganiseerd transmuraal team kan helpen om de competentie en het vertrouwen van de hoofdbehandelaar en overig betrokken zorgverleners te vergroten bij zijn of haar behandeling van palliatieve patiënten. Daarnaast zijn de specialistische zorgverleners uit het team beschikbaar voor generalisten om hen bij te staan in het leveren van goede palliatieve zorg, wanneer deze complexer wordt. Bijvoorbeeld door consultatie op afstand (telefonisch of beeldbellen) en bij meer complexe situaties bedside consultatie. Ook is organisatie en deelname aan transmurale MDO’s mogelijk en kan de zorg bij complexe situaties (deels) worden overgenomen. Dit laatste gaat altijd in overleg met de generalistische zorgverlener. Bij alle activiteiten staat de patiënt en diens wensen centraal.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 11 december 2023
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.