FAQ

FAQ

Wat verstaan we onder een generalist palliatieve zorg? 

Elke zorgverlener heeft als generalist basiskennis en basisvaardigheden. Vanuit zijn functie integreert hij de kernwaarden principes, methodes en procedures van palliatieve zorg. In de zorg voor een patiënt met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid. Het gaat daarbij niet Alleen om niet-medicamenteuze en medicamenteuze interventies voor symptoombestrijding, maar ook om effectieve communicatie met de patiënt, diens naasten en andere betrokken zorgverleners. In de context van markering van de palliatieve zorg, gezamenlijke besluitvorming en proactieve zorgplanning. De generalist palliatieve zorg kent daarin zijn eigen beperkingen en consulteert zo nodig een specialist palliatieve zorg. Bron: Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland (2017)

Wat verstaan we onder een specialist palliatieve zorg? 

De specialist palliatieve zorg. Is middels een erkende opleiding in palliatieve zorg gekwalificeerd en heeft specifieke kennis en vaardigheden In de meer complexe palliatieve zorg. Veelal is de specialist palliatieve zorg, vanuit zijn functie werkzaam in een vakgebied waar palliatieve zorg frequent deel uit maakt van de dagelijkse praktijk, maar niet de belangrijkste focus is. De specialist palliatieve zorg is bij voorkeur ingebed in een gespecialiseerd team palliatieve zorg. De specialist palliatieve zorg kent zijn eigen beperkingen en consulteert zo nodig een expert palliatieve zorg. Bron: Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland (2017) 

Wat is een Patz-overleg? 

PaTz staat voor PAlliatieve ThuisZorg. In PaTz-groepen werken huisartsen en wijkverpleegkundigen, soms aangevuld met andere zorgverleners, samen om palliatieve thuiszorg op kwalitatief hoog niveau te leveren. Een Patz-groep voldoet aan de volgende voorwaarden:  

  • De PaTz-groep komt minimaal 6 maal per jaar bij elkaar
  • De groep wordt begeleid door een inhoudelijk deskundige op het gebied van palliatieve zorg
  • Er wordt gebruik gemaakt van de PaTz-methodiek: vroegtijdig signaleren en proactief plannen van zorg met behulp van het palliatieve zorgregister
  • De PaTz-groep neemt deel aan monitoring voor evaluatie door het Expertisecentrum Palliatieve Zorg VUmc

Een PaTZ-MDO is niet alleen gericht op het direct leveren van goede patiëntenzorg, maar ook op een blijvende toename in deskundigheid en op persoonlijke ondersteuning en groei. Bron: www.patz.nu 

Hoe kan ik als netwerk afspraken maken over de financiering via de TAPA$-prestaties met een zorgverzekeraar? 

Een netwerk kan zelf geen afspraken maken over de financiering van de TAPA$-prestaties met een zorgverzekeraar, omdat het netwerk geen contractpartij is in de zorginkoop. Contractpartijen zijn de zorgaanbieder en zorgverzekeraar. Het is daarom nodig om binnen het Netwerk na te denken en af te spreken welke zorgaanbieder(s) de financiële en inhoudelijke verantwoordelijkheid kan dragen en afspraken kan maken over transmurale zorg. Denk aan een belangrijke vraag als: wie van de betrokken zorgaanbieders kan de hoofdaannemer zijn?

Daaraan voorafgaand is het belangrijk om goede samenwerkingsafspraken te maken en deze ook vast te leggen. Hieruit moet duidelijk worden wie welke zorg op welk moment levert. Dit is van belang voor de eventuele verrekening van de middelen als er één zorgaanbieder als hoofdaannemer optreedt.  

Worden de TAPA$-prestaties (die zijn afgesproken op basis van de NZa Innovatiebeleidsregel) straks onderdeel van reguliere zorg?  

Of de TAPA$-prestaties die zijn afgesproken op basis van de NZa Innovatiebeleidsregel straks onderdeel worden van de reguliere zorg, is alleen waarschijnlijk als blijkt dat afspraken over de TAPA$-prestaties leiden tot betere palliatieve zorg. Hiervoor is het nodig dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars hierover afspraken maken, bij voorkeur in meerdere regio’s. PZNL moedigt zorgaanbieders en zorgverzekeraars aan om ook aan te sluiten bij het experiment TAPA$. Opschaling van een experiment is cruciaal om meerdere redenen. Hoe meer zorgverzekeraars en zorgaanbieders zich achter de innovatieve zorg scharen, hoe meer patiënten er gebruik van kunnen maken.  

Zijn zorgaanbieders in je Netwerk al in gesprek met zorgverzekeraars over het gebruik van de TAPA$-prestaties of wil je meer weten? Neem voor het proces van deelname aan het TAPA$-experiment contact op met jouw regioadviseur van PZNL

Welke ondersteuning kan PZNL bieden aan regio’s die de TAPA$-prestaties willen gebruiken?

PZNL kan een platform bieden voor de inhoudelijk informatie en de geleerde lessen delen van andere netwerken. Daarnaast zet PZNL zich in voor deskundigheidsbevordering door scholingen aan te bieden. Netwerkcoördinatoren en regio’s kunnen in eerste instantie voor hun vragen bij de regioadviseurs terecht. De vragen die zij niet kunnen beantwoorden en die betrekking hebben op passende financiering, zullen zij voorleggen aan het team dat zich binnen PZNL hiermee bezighoudt.  

Wat is het verschil tussen bekostiging en contractering? 

Er is een verschil tussen bekostiging en contractering bij knelpunten in de financiering van palliatieve zorg. Onder bekostiging verstaan we de mogelijkheden (betaaltitels, technische aanduiding: prestaties) die er zijn om geleverde zorg en ondersteuning te registreren en declareren. Onder contractering verstaan we de afspraken die zorgaanbieders met de financiers van zorg (verzekeraars, zorgkantoren, gemeenten) vervolgens maken om de zorg daadwerkelijk betaald te krijgen. Bekostiging en contractering noemen wij samen de financiering van palliatieve zorg. Bij knelpunten in de financiering van palliatieve zorg is het aan te raden om eerst na te gaan of dit een knelpunt is in de bekostiging of in de contractering. Beide vragen een andere oplossingsaanpak.  

Hoe weet ik wat het inkoopbeleid van een zorgverzekeraar is? En wat daarin is opgenomen?

Uiterlijk 1 april publiceert elke zorgverzekeraar zijn inkoopbeleid op zijn website. Uit het inkoopbeleid wordt duidelijk hoe de zorgverzekeraar uitvoering geeft aan de beleidsregels van de NZa en wat de speerpunten zijn voor het komende jaar. Als je op zoek bent naar financieringsmogelijkheden voor een innovatief zorgtraject, kun je in het inkoopbeleid vinden of dit traject aansluit op de speerpunten van de zorgverzekeraar. Daarnaast kun je hier informatie vinden over mogelijkheden om innovatie te financieren. 

Hoe ga ik het gesprek aan met een zorgverzekeraar?  

Bij het aangaan van het gesprek met een zorgverzekeraar is het allereerst goed om te bepalen wie het beste dit gesprek kan voeren. Een netwerkcoördinator is geen contractpartij voor een zorgverzekeraar. Het is goed om binnen het samenwerkingsverband het gesprek te voeren over wat de financieringsbehoefte is in het lokale netwerk en wie het beste deze vraag kan bespreken.

Handige links 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 11 december 2023
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.