Vragen over leven en dood als je niet meer beter wordt. Praten met een geestelijk verzorger (informatiekaart)
Hulpmiddel

Vragen over leven en dood als je niet meer beter wordt. Praten met een geestelijk verzorger (informatiekaart)

 • Ontwikkelaar Pharos
 • Soort Brochure of folder
 • Gebruiker Basisarts, Huisartsen, Kaderartsen, Maatschappelijk werkers, Physician assistants, Praktijkondersteuners, Psychologen, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen
 • Versie 10 december 2021
 • Doelgroep Mensen met een migratieachtergrond
 • Setting Thuis
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 29 december 2021

De informatiekaart Vragen over leven en dood als je niet meer beter wordt. Praten met een geestelijk verzorger helpt zorgverleners op een begrijpelijke manier uitleg te geven aan de patiënt en te praten over de rol van een geestelijke verzorger in de palliatieve fase.

Inzet hulpmiddel

De informatiekaart helpt bij het geven van begrijpelijke voorlichting. De zorgverlener bespreekt de informatiekaart Vragen over leven en dood als je niet meer beter wordt. Praten met een geestelijk verzorger samen met de patiënt tijdens een consult. Na het gesprek neemt de patiënt de kaart mee om die thuis nog eens na te lezen, te overdenken en te bespreken met naasten. 
 

Naar de informatiekaart


Er zijn zes praatkaarten over palliatieve zorg, ieder met een gerelateerd onderwerp dat kan voorkomen bij een ernstige ziekte of wanneer de patiënt niet meer beter wordt. De zorgverlener gebruikt de kaarten ter voorbereiding op de behoeften en wensen van de patiënt in de laatste levensfase. De zorgverlener kiest de kaart met het onderwerp dat op dat moment belangrijk is voor de patiënt. Het is niet de bedoeling om alle onderwerpen tegelijk te bespreken.  

De zes praatkaarten:

 1. Wat gebeurt er als iemand doodgaat?
 2. Vragen over leven en dood als je niet meer beter wordt. Praten met een geestelijk verzorger
 3. Reanimatie
 4. Doodgaan met hulp van een arts. Dit heet euthanasie
 5. Het geven van een medicijn waardoor een patiënt zijn klachten niet meer voelt. Dat noemen we palliatieve sedatie
 6. Ademen met hulp van een machine op een IC

De praatkaarten zijn getest door taalambassadeurs van Stichting ABC. Taalambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen: mensen die moeite hadden of hebben met lezen en schrijven. De kaarten zijn ook meegelezen door zorgverleners en patiëntenvertegenwoordigers.

Randvoorwaarden voor implementatie

De informatiekaart is direct inzetbaar. Het gebruik van de terugvraagmethode wordt sterk aangeraden, om te controleren of de uitleg duidelijk is geweest.

Licentie

Creative commons: by-nc-nd

Meer informatie

Bekijk meer informatie over het project waaruit de informatiekaart afkomstig is op de website van ZonMw. De kaarten zelf zijn nog niet geëvalueerd, omdat deze pas gepubliceerd zijn op 10 december 2021. Artikelen over het bijbehorende onderzoek, uitgevoerd door het Nivel, zijn te lezen op de website van Pharos.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 29 december 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.