Wetenschap samengevat

Wetenschap samengevat

Wetenschappelijk onderzoek, uit binnen- en buitenland, op een praktische manier samengevat door onderzoekers en door de redacteuren van e-pal

Heb je recent wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd gerelateerd aan palliatieve zorg, en zou je hiervan een Nederlandse samenvatting willen plaatsen op Palliaweb? Neem dan contact op via onderstaande button. Je ontvangt een formulier waarmee je een samenvatting kunt indienen.
 

Dien een samenvatting in

 

Filteren
Bron
Essenties Kwaliteitskader
Jaartal publicatie
Wetenschappelijke literatuur
Zorgvraag
Subcutaan toedienen van levetiracetam en natriumvalproaat in de palliatieve fase
Publicatie
Studie over het subcutaan toedienen van levetiracetam en natriumvalproaat om epileptische insulten in de palliatieve fase zoveel mogelijk te voorkomen met minimale bijwerkingen.
Wat doet een specialist geestelijk verzorger in een palliatief team?
Publicatie
Artikel over de rol van specialist geestelijk verzorger binnen het palliatieve team in Nederland. Geestelijke verzorging is in verschillende landen heel anders georganiseerd.
Palliatieve zorg, natuurlijk maar niet vanzelfsprekend
Publicatie
Hoe verschillend ziet de wereld eruit als voor iedere betrokkene wel goede palliatieve zorg wordt verleend? En hoe worden meetmethoden ingezet om de kwaliteit van een levenseinde vast te stellen?
De inzet, of het gebrek daaraan, van palliatieve zorg bij patiënten met brandwonden
Publicatie
De morbiditeit en mortaliteit van brandwondenslachtoffers stijgt naarmate de leeftijd en het totaal verbrande lichaamsoppervlak hoger is. Palliatieve zorg kan patiënten en hun naasten ondersteunen in het nemen van moeilijke beslissingen over voortzetten of stoppen van behandelingen.
Het schilderij ‘Ria Munk am Totenbett (Ria Munk I)’ 1912 door Gustav Klimt
Publicatie
Coen Albers, huisarts met bijzondere interesse in palliatieve zorg, bespreekt voor e-pal het schilderij 'Ria Munk am Totenbett (Ria Munk I)’ (1912) door Gustav Klimt.
Euthanasiecode 2022 samengevat
Publicatie
Samenvatting van de Euthanasiecode 2022 zodat zorgverleners zich snel kunnen oriënteren.
Buprenorfine, een bijzonder opioïde
Publicatie
Met de juiste inzet van Buprenorfine kunnen ernstige bijwerkingen van opioïden zoveel mogelijk voorkomen worden. Dit artikel geeft een top 10 met tips voor zorgverleners.
Als ernstige neuropathische pijn op de zenuwen werkt, denk dan aan ketamine!
Publicatie
Door middel van een casusbespreking wordt aandacht gevraagd voor moeilijk te behandelen neuropathische pijn. Het artikel bespreekt de mogelijkheid van gebruik van ketamine SC als alle andere behandelingen in eerdere stappen van de richtlijn niet toereikend zijn.  
Het schilderij 'Doña Juana la Loca' (1877) door Francisco Pradilla
Publicatie
Coen Albers, huisarts met bijzondere interesse in palliatieve zorg, bespreekt voor e-pal het schilderij 'Doña Juana la Loca' ('Johanna de Waanzinnige') (1877) door Francisco Pradilla. Een extreem voorbeeld van pathologische rouw.
Lokaal morfine: Doen!
Publicatie
In deze Poolse studie werd bij 35 patiënten op aan maligniteiten gerelateerde pijnlijke wonden (ulcera) van huid en /of slijmvliezen lokaal morfine aangebracht en het effect bekeken.
Euthanasie bij iemand met dementie
Publicatie
De KNMG heeft een standpunt uitgebracht om houvast te geven bij euthanasie bij dementie. Het is interessant te weten welke ethische vragen naar voren komen in de Nederlandse praktijk van euthanasie bij dementie.
Levenseinde bij acute myeloide leukemie
Publicatie
Aan de hand van een casus en kennis die er is van patiënten met acute myeloide leukemie (AML), wordt het gebrek aan passende en tijdige palliatieve zorg onder de aandacht gebracht.
Het persoonlijk behandeldoel van de patiënt
Publicatie
Passende zorg is van het groot belang voor patiënten, naasten en clinici. In deze studie wordt onderzoek gedaan naar nauwkeurige behandeldoelen.
Ascitespunctie helpt!
Publicatie
Vocht in de buikholte (ascites) kan voorkomen bij verschillende vormen van kanker. In dit onderzoek worden de voor- en nadelen van ascitesdrainage in kaart gebracht.
Palliatieve zorg voor joden: 10 aandachtspunten
Publicatie
In het Jodendom is de diversiteit ter attentie van identiteit, geloof en geloofspraktijk groot. Marjan Oortman vat voor e-pal een publicatie uit Journal of Palliative Medicine samen, met 10 aandachtsgebieden voor palliatieve zorg bij joden.
Onvervulde palliatieve zorg behoefte bij presentatie op de SEH
Publicatie
Oudere volwassenen met kanker maken gebruik van de spoedeisende hulp (SEH) voor acute zorgen. In onderzoek - gepubliceerd in 'Journal of Palliative Medicine' - is gekeken naar de karakteristieken en behoeften van patiënten met gevorderde kanker die zich op de SEH presenteren.
Levetiracetam kan subcutaan
Publicatie
Subcutane infusie is een prettige toedieningsvorm voor patiënten die niet meer kunnen slikken. In Zuid Amerikaans onderzoek - gepubliceerd in Journal of Palliative Medicine - werd gekeken naar de farmacokinetische en klinische effecten van subcutane toediening van levetiracetam.
Hoe ouders van een overleden kind te condoleren?
Publicatie
De schrijvers in het artikel 'Expressing Condolences to a Family after the Death of a Child' doen aanbevelingen voor het algemene publiek hoe ouders na het overlijden van een kind te steunen in het omgaan met zo’n schokkende gebeurtenis.
Cardiale cachexie: (n)ooit van gehoord?
Publicatie
Cachexie bij (ernstig) hartfalen is een nog weinig bekend fenomeen. Om prevalentie ervan en de invloed op patiënten en diens naasten in beeld te krijgen, is een twee fasen studie opgezet in vier ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk. Marijke Speelman-Verburgh heeft dit onderzoek samengevat voor e-pal.
Chirurgen en palliatief gespecialiseerde collega’s: verenigt u
Publicatie
Chirurgen vragen voor hun ‘uitbehandelde’ patiënten niet vaak advies bij hun palliatief gespecialiseerde collega’s, die op hun beurt niet altijd goed weten wat oncologisch chirurgen te bieden hebben. Dit blijkt uit een casus beschreven in BMJ Supportive & Palliative Care, samengevat voor e-pal.
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, jouw nieuws of een tool waar anderen (ook) baat bij kunnen hebben. 'Delen is vermenigvuldigen', zeggen ze wel eens. Maar ook suggesties of klachten over de vindbaarheid van informatie zijn zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.