Filteren
Publicatie type
Type publicatie
Publicatie Doelgroep
Publicatie Gebruiker
Publicatie Setting
Stoppen met medicijnen aan het einde van het leven
Publicatie
Beschouwing waarin wordt onderzocht hoe medicijngebruik rondom het levenseinde geoptimaliseerd kan worden, vooral bij chronische ziektes, zoals hartfalen en diabetes. De auteurs adviseren de medicatie regelmatig te bespreken en op te nemen in Advanced Care Planning.
Uitgezaaide kanker in beeld (rapport)
Publicatie
Jaarlijks krijgen 38.000 mensen in Nederland te horen dat zij uitgezaaide kanker hebben. De overleving van deze groep patiënten is de afgelopen tien jaar amper verbeterd. Daarom is het belangrijk om ook bij een curatieve behandeling al te spreken over wensen rondom de zorg in de laatste levensfase.
Valt er binnen de palliatieve zorg te leren van de COVID-19-pandemie?
Publicatie
Uit eerdere studies is gebleken dat verpleegkundigen en artsen ter voorkoming van ongerustheid vaak afwachten met proactieve zorgplanning (ACP). COVID-19 heeft dat veranderd: huisartsen hebben over het algemeen versneld ACP opgepakt.
Verandering in proactieve zorgplannen van verpleeghuisbewoners met dementie en longontsteking
Publicatie
Bij #dementie wordt het ontstaan van longontsteking gezien als een teken dat de gezondheid verslechtert. Maar veranderen de proactieve zorgplannen dan ook? Nederlands onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum zocht het uit.
Verpleegkundige communicatie met ouderen over het levenseinde
Publicatie
In deze studie werd onderzocht wat de bouwstenen van de communicatie over het levenseinde volgens verpleegkundigen, ouderen en naasten in het ziekenhuis, het verpleeghuis en de thuiszorg zijn.
Verpleegkundige in de hoofdrol bij proactieve zorgplanning?
Publicatie
Proactieve zorgplanning (ACP) is nog geen vast onderdeel in de behandeling van patiënten met ernstige COPD. In vier Nederlandse ziekenhuizen is onderzocht of een eenmalig ACP-gesprek door longverpleegkundige de kwaliteit van communicatie met patiënt over het levenseinde kan verbeteren.
Voor goed sterven - het gesprek over de laatste levensfase (rapport)
Publicatie
Rapportage van de maatschappelijke dialoog over de laatste levensfase. In dertig (fysieke en virtuele) huiskamers in Nederland zijn ruim driehonderd mensen van verschillende achtergronden en leeftijden met elkaar in gesprek gegaan over de laatste levensfase. In opdracht van het ministerie van VWS uitgevoerd door Bureau &Maes.
Wat helpt bij het maken van een goede keuze als patiënt - 'decisional conflict'
Publicatie
Hoe maak je als patiënt met gevorderde kanker de keuze om mee te doen aan vroeg-klinisch onderzoek? Dat wordt vaak gemeten met ‘decisional conflict’: de mate waarin patiënten onzekerheden of onduidelijkheden ervaren in hun besluit. Nederlands onderzoek zorgt voor meer inzicht in decisional conflict.
Wat verwacht de patiënt van proactieve zorgplanning (ACP)?
Publicatie
Nederlandse richtlijnen richten zich op formaliteiten, zoals het juist registreren van een groot aantal wensen van patiënten. Belgisch onderzoek laat zien dat patiënten vooral continuïteit in de relatie met een vertrouwde en toegankelijke behandelaar en overeenstemming met naasten belangrijk vinden.
Win-win: proactieve zorgplanning goed voor patiënt en zorgverlener
Publicatie
Proactieve zorgverlening (PZP) is een proces dat patiënten ondersteunt bij het delen en verduidelijken van persoonlijke waarden, levensdoelen en voorkeuren met betrekking tot toekomstige medische zorg. Door PZP te bespreken nemen patiënten actief deel aan hun zorg en zorgen ze ervoor dat hun wensen bekend zijn en gerespecteerd.
Zorggebruik en zorgkosten voor patiënten met kanker in een gevorderd stadium
Publicatie
Studie naar het effect van proactieve zorgplanning op zorggebruik en zorgkosten.
Zo’n gesprek met je arts geeft enorm veel rust (patiëntverslag)
Publicatie
Ervaring van André (63), een COPD-patiënt die niet lang meer te leven heeft, die tekenend is voor het belang van een goed gesprek van arts met patiënt over de situatie en de verwachte ontwikkeling, maar ook over waarden, wensen en behoeften van de patiënt.
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.