Mantelzorg en (over)belasting (toolkit)
- Ontwikkelaar Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV)
- Soort Toolbox
- Gebruiker Basisarts, Huisartsen, Kaderartsen, Specialisten ouderengeneeskunde
- Versie Herziene uitgave november 2020
- Doelgroep Naasten | Mantelzorgers
- Setting Thuis
Mantelzorgondersteuning is geen specifieke huisartsgeneeskundige zorg. Toch kunnen huisartsen door hun vertrouwensfunctie een zinvolle bijdrage leveren aan zowel de signalering, als de preventie van overbelaste mantelzorgers.
Huisartsen en hun medewerkers zijn vaak degenen die als eerste met mantelzorgers in aanraking komen, bijvoorbeeld via de patiënt tijdens een huisbezoek of op een consult. Het kan zijn dat de klachten waarmee mantelzorgers komen gerelateerd zijn aan hun mantelzorgsituatie. Het is belangrijk om klachten van mantelzorgers tijdig te herkennen, om de situatie in te kunnen schatten en daarop in te spelen.
De toolkit Mantelzorg en (over)belasting biedt de huisarts informatie en een concreet stappenplan met verschillende instrumenten voor de ondersteuning van mantelzorgers, zodat zij goed voor hun naaste kunnen blijven zorgen en niet overbelast raken.
De toolkit is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken:
- Waarom deze toolkit? Aandacht voor de mantelzorger
- Overbelasting? Wat kunt u als huisarts doen
- Vervangende mantelzorg (inzetten van respijtzorg)
- Websites
- Tools (die de huisarts helpen bij de ondersteuning van mantelzorgers)
Inzet hulpmiddel
De LHV, MantelzorgNL, Movisie, Vilans en het Ministerie van VWS pleiten met deze praktische toolkit te waken voor ‘een patiënt achter de patiënt’. Door als huisarts eerder oog te hebben voor de mantelzorger en te anticiperen, kan erger worden voorkomen.
Randvoorwaarden voor implementatie
De toolkit is direct inzetbaar.
Licentie
Meer informatie
- Een animatie Mantelzorg en huisarts waar in 3.26 minuten uitleg wordt gegeven over klachten van overbelasting bij mantelzorgers die de huisartsenpraktijk bezoeken.
- Meer informatie staat op de themapagina Mantelzorgondersteuning in de palliatieve fase.