Samenwerken met mantelzorgers volgens het SOFA-model (website)
Hulpmiddel

Samenwerken met mantelzorgers volgens het SOFA-model (website)

  • Ontwikkelaar In voor mantelzorg, Vilans en Movisie
  • Soort Handreiking, Infographic, Video of animatie
  • Gebruiker Groepsbegeleiders, Helpenden, Praktijkondersteuners, Verpleegkundigen, Verzorgenden
  • Versie 2021
  • Doelgroep Naasten | Mantelzorgers
  • Setting Geestelijke gezondheidsinstelling, Hospice, Thuis, Verpleeghuis, Zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 21 februari 2024

Zorgverleners komen tijdens het werk in contact met mantelzorgers. Een goede samenwerking tussen zorgverlener en mantelzorger draagt bij aan een passende zorg voor de hulpvrager en het vergroot de betrokkenheid van de mantelzorger of andere naasten. Het SOFA-model (Samenwerken – Ondersteunen – Faciliteren - Afstemmen) geeft invulling aan hoe de zorgverlener rekening kan houden met verschillende rollen van de mantelzorger.

De mantelzorger vervult vier rollen, namelijk als partner in de zorg om mee samen te werken, als hulpvrager om te ondersteunen, als naaste om te faciliteren en als expert voor het zorgen van goede afstemming. Deze rollen kunnen per dag of per moment verschillen.

Het SOFA-model biedt handvatten en tips om invulling te geven aan de vier rollen. Het contact met de client/patiĆ«nt en zijn mantelzorger verschilt per de fase van zorg: beginfase, dagelijkse praktijk, en de laatste fase. De onderwerpen die je als zorgverlener kunt bespreken zijn per fase aangegeven vanuit de verschillende rollen van het SOFA-model.

Inzet hulpmiddel

Het SOFA-model geeft de zorgverlener in zorg en welzijn handvatten om een goede samenwerking te realiseren met de mantelzorger. Het SOFA-model staat op de website van Zorgvoorbeter.
 

Naar de website


Op deze website is ook het volgende aanvullende materiaal te vinden:

Randvoorwaarden

Het model is direct inzetbaar.

Licentie

Creative commons: by-nc-sa 

Meer informatie

Ga voor meer informatie over een betere ondersteuning van mantelzorgers naar de website Invoormantelzorg.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 21 februari 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.