Caregiver Strain Index voor overbelasting mantelzorger (meetinstrument)
Hulpmiddel

Caregiver Strain Index voor overbelasting mantelzorger (meetinstrument)

  • Ontwikkelaar B. Robinson
  • Organisatie Zorg voor beter
  • Soort Meetinstrument, Vragenlijst
  • Gebruiker Basisarts, Diëtisten, Ergotherapeuten, Fysiotherapeuten, Geestelijk verzorgers, Groepsbegeleiders, Helpenden, Huisartsen, Kaderartsen, Maatschappelijk werkers, Medisch specialisten, Physician assistants, Praktijkondersteuners, Psychologen, Specialisten ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen, Verzorgenden, Vrijwilligers
  • Versie 1983 - Nederlandse vertaling 1985
  • Doelgroep Naasten | Mantelzorgers
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 1 juli 2023

Het doel van het Caregiver Strain Index (CSI) is snel een beeld te krijgen van mogelijke problemen bij de zorg voor een naaste. Het geeft de mantelzorger zelf inzicht in de (over)belasting en de zorgverlener krijgt inzicht in de situatie van de mantelzorger.

CSI is ontwikkeld in de Verenigde Staten van Amerika in 1983 en is één van de meest gebruikte (internationale) meetinstrumenten om belasting door mantelzorg te meten. De CSI heeft een goede responsiviteit en betrouwbaarheid.

Het instrument is vertaald in het Nederlands (1985). Het bevat dertien vragen die met ja of nee kunnen worden beantwoord. Het afkappunt is een score van zeven of hoger. Dit betekent overbelasting. Het instrument biedt veel voordelen omdat het snel en makkelijk af te nemen is. Zorgverleners kunnen mantelzorgers wijzen op de meetinstrument.

Het instrument is bruikbaar voor mantelzorgers van patiëntgroepen zoals ALS en mensen met een neuromusculaire ziekte. Het instrument is binnen de CVA-revalidatie in Nederland geïmplementeerd.

Inzet hulpmiddel

Dit meetinstrument helpt om belasting van mantelzorgers te meten. Het invullen van de vragenlijst vraagt nog geen vijf minuten tijd. Het afnemen van de vragenlijst is snel en makkelijk.
 

Naar het meetinstrument
 

Randvoorwaarden voor implementatie 

Het meetinstrument is direct in te zetten.

Licentie

Creative commons: by-nc-sa 

Meer informatie

Het meetinstrument is opgenomen in de Richtlijn Mantelzorg (2020).

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 1 juli 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.