Onderwijsmaterialen

Onderwijsmaterialen

In de toolbox op deze pagina vind je een breed scala aan praktisch onderwijs- en achtergrondmateriaal om te gebruiken bij onderwijs en opleidingen over palliatieve zorg. Je kunt het materiaal meteen toepassen in de praktijk. Met de filters zoek je gericht naar materialen toegespitst op jouw onderwijs. Het materiaal is ingebracht door collega’s uit het veld en beoordeeld door de Screeningscommissie onderwijs palliatieve zorg

Wil je scholings- of onderwijsmateriaal aanbieden op dit platform? Via onderstaande button dien je een verzoek in bij de screeningscommissie. De commissie beoordeelt het aangeboden materiaal op actualiteit en kwaliteit. Binnen vijf werkdagen hoor je of het materiaal in de toolbox wordt geplaatst.

Bied je scholings- of onderwijsmateriaal aan

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 6 april 2022
Filteren
CanMEDs rollen (mbo-hbo | wo)
Fase interprofessioneel zorgproces
Kosten
Opleidingen
Soort onderwijsmateriaal
Soort zorg | Zorgsetting
Zorgdimensie
Markeren van de palliatieve fase bij COPD en hartfalen (presentatie)
Onderwijsmateriaal
Presentatie over de kenmerken van palliatieve zorg bij mensen met hartfalen en COPD. Eventueel ook te gebruiken ter inspiratie voor een eigen presentatie over dit onderwerp.
Markering van de palliatieve fase (video)
Onderwijsmateriaal
Animatie met een beknopte samenvatting over het markeren van de palliatieve fase.
Markeren van de palliatieve fase (Taak 1 Leerlijn Stervensfase)
Onderwijsmateriaal
Taak 1 van de Leerlijn Stevensfase leert hoe de palliatieve fase gemarkeerd kan worden. Zo wordt tijdig van curatieve zorg overgeschakeld op palliatieve zorg.
Signaleren en markeren (Thema 3 Keuzedeel mbo)
Onderwijsmateriaal
Signaleren en markeren is thema 3 van het Keuzedeel Palliatieve zorg (K1006) l mbo.
COVID-19 en palliatieve zorg: Markeren en stervensfase (presentatie)
Onderwijsmateriaal
Presentatie over het markeren van de palliatieve en de stervensfase bij COVID-19-patiënten. Wat zijn de signalen en welke keuzes kunnen worden gemaakt?
Stervensfase (leerlijn)
Onderwijsmateriaal
De leerlijn Stervensfase is een verzameling leertaken, gericht op markeren, rouw en de stervensfase en biedt een variatie aan onderwijsmaterialen en activiteiten die naar eigen inzicht flexibel kunnen worden ingezet op verschillende plekken in het curriculum. 
Palliatieve zorg coschap huisartsgeneeskunde (e-learning)
Onderwijsmateriaal
E-learning ter voorbereiding op het contactonderwijs tijdens de master coschap huisartsgeneeskunde aan het Erasmus MC.
Introductie palliatieve zorg (workshop)
Onderwijsmateriaal
Workshop bestaande uit vier onderdelen: Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland, Generalist en specialist, Markering palliatieve fase en Meetinstrumenten in de palliatieve zorg. De workshop maakt als module deel uit van palliatieve zorg (workshops).
Markeringskaarten palliatieve zorg (tool)
Onderwijsmateriaal
Set markeringskaarten palliatieve zorg om tijdig de palliatieve fase te signaleren bij patiënten met COPD, hartfalen, dementie en de ziekte van Parkinson. Zorgverleners kunnen tijdig anticiperen op aankomende problemen.
Keuzedeel Palliatieve zorg (K1006) mbo
Onderwijsmateriaal
Inspiratiebox voor het Keuzedeel palliatieve zorg mbo. De box is onderverdeeld in tien thema's; elk thema bevat leerdoelen, docentenhandleidingen, opdrachten en onderwijsmateriaal.
PALLI (tool)
Onderwijsmateriaal
Elektronisch instrument dat zorgverleners helpt de palliatieve zorgfase te markeren bij cliënten met een verstandelijke beperking.
COVID-19 en palliatieve zorg
Onderwijsmateriaal
Serie van zeven presentaties over COVID-19 en palliatieve zorg. De meest voorkomende thema’s (Dysnoe, Angst, Misselijkheid, Markeren, Palliatieve sedatie, Delier, Naasten) worden behandeld om zorgverleners in korte tijd te scholen.
Dilemma's in de palliatieve zorg (opdracht)
Onderwijsmateriaal
Opdracht voor het schrijven van een bachelor essay, waarbij studenten de mogelijkheid krijgen te kiezen uit acht stellingen. Alle stellingen hebben een aan de palliatieve zorg gerelateerd dilemma als onderwerp.
Palliatieve zorg (workshops)
Onderwijsmateriaal
De workshop palliatieve zorg zijn bedoeld voor zorgverleners die werken met patiënten in de palliatieve fase en kennis en vaardigheden willen opdoen over de essenties binnen de palliatieve zorg. Er zijn acht workshop waarin aandacht wordt besteed aan: wat is palliatieve zorg, markeren, gezamenlijke besluitvorming, slechtnieuwsgesprek, over- en onderbehandelen, de laatste levensfase, rouwmodellen en over hoe de zorgverlener zichzelf staande houdt.
Zorg rondom het einde van het leven (workshop)
Onderwijsmateriaal
Workshop die deel uitmaakt van palliatieve zorg (workshops), met daarin onder meer aandacht voor tijdig spreken over het levenseinde, het markeren van de stervensfase, palliatieve sedatie en vocht en voeding.
Palliatieve zorg coschap huisartsgeneeskunde (presentatie)
Onderwijsmateriaal
Presentaties en docenthandleidingen van de terugkomdagen coschap huisartsgeneeskunde Erasmus MC, gericht op co-assistenten in de master huisartsgeneeskunde.
Introductie signaleringsinstrument en besluitvormingsmethodiek palliatieve zorg (Thema 2 Keuzedeel mbo)
Onderwijsmateriaal
Introductie signaleringsinstrument en besluitvormingsmethodiek palliatieve zorg is thema 2 van het Keuzedeel Palliatieve zorg (K1006) l mbo.
Zorg in de stervensfase (video)
Onderwijsmateriaal
Kennisclip over de belangrijkste aandachtspunten bij de zorg voor een patiënt in de stervensfase. Bijgevoegd is een docenteninstructie met opdrachten.
Palliatieve zorg - Een praktische gids voor zorgverleners
Onderwijsmateriaal
'Palliatieve zorg - Een praktische gids voor zorgverleners' is een boek over palliatieve zorg. Het boek is geschreven door Rob Bruntink en Mariska Overman.
Richtlijn Zorg in de stervensfase
Onderwijsmateriaal
Richtlijn die kan dienen als achtergrondmateriaal voor een les over sterven, eventueel in combinatie met het zorgpad stervensfase.
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.