Beleid

Het doel van de behandeling bij patiënten met oncologische ulcera is om door tumorgerichte behandeling (indien mogelijk) en het gebruik van optimale verbandmaterialen en lokale en/of systemische medicatie te komen tot:

  • bevordering van de genezing van het ulcus of voorkomen van de uitbreiding ervan
  • een maximaal comfort voor de patiënt
  • het bereiken van een acceptabele cosmetiek
  • het ondersteunen van patiënt en naasten bij de psychosociale gevolgen van het oncologische ulcus

Dit doel kan bereikt worden door:

  1. behandeling van de onderliggende maligniteit (indien mogelijk)
  2. reiniging van de wond
  3. verzorging van het oncologisch ulcus m.b.v. wondbedekkers en lokaal of systemisch toegediende medicatie. Deze behandeling is gericht op een optimale verzorging van de wond en het voorkomen of verminderen van de gevolgen ervan, zoals geurproblemen en infecties, vochtafscheiding, bloedingsneiging, pijn en oedeem.
  4. behandeling van de factoren die een negatieve invloed hebben op het oncologische ulcus:
    • slechte voedingstoestand en/of dehydratie: het optimaliseren van de voedings- en hydratietoestand (zie de richtlijnen Anorexie en gewichtsverlies en Dehydratie en vochttoediening)
    • drukplekken: het voorkomen van druk op aangetaste en bedreigde huidgedeeltes door optimale verpleegkundige zorg
    • oedeemvorming: oedeemtherapie door gespecialiseerde huid- en oedeemtherapeuten of gespecialiseerde fysiotherapeuten
  5. psychosociale begeleiding

Bij de behandeling van oncologische ulcera is psychosociale ondersteuning van groot belang. Voor de signalering van deze problematiek is de eerst aangewezen persoon de huisarts en de (gespecialiseerde) verpleegkundige. Er dient tijdig te worden doorverwezen naar professionele psychosociale hulpverlening. 

Zie voor punten van aandacht bij palliatieve zorg voor mensen met een niet-westerse achtergrond de Handreiking 'Palliatieve zorg voor mensen met een niet-westerse achtergrond'.