Geurproblemen en infecties

Belangrijk hierbij is dat eerst de oorzaak van de geur behandeld wordt. Geurproblemen worden meestal veroorzaakt door weefselversterf en/of door secundaire infecties, vooral met anaërobe bacteriën (Bacteroides fragilis) en soms met aërobe bacteriën (Pseudomonas aeruginosa, E. coli of Staphylococcus aureus). Bij verschijnselen van een infectie (roodheid, warmte, zwelling, pijn) kan het zinvol zijn om een wondkweek af te nemen om vast te stellen welke bacterie de verwekker is en zodoende een gericht antibioticabeleid af te spreken.

  • Geur ten gevolge van anaërobe infecties is te bestrijden met metronidazol. Dit kan zowel lokaal als systemisch (3 dd 500 mg oraal of intraveneus) worden toegepast of als een combinatie hiervan. Uit literatuur en ervaring blijkt dat lokale toepassing al binnen vier uur een eerste effect kan hebben, terwijl systemische behandeling meestal pas effect heeft na 48 tot 72 uur. Daarnaast blijkt dat een systemische toediening slechts in 50-75% van de gevallen effectief is en misselijkheid bij de patiënt veroorzaakt. Lokale toepassing van metronidazol heeft daarom de voorkeur. Voor de lokale behandeling kan de apotheek gevraagd worden om bereiding van metronidazol 1% toegevoegd aan carbomeerwatergel (FNA). Dit is ook als farmaceutisch product verkrijgbaar, echter alleen in kleine hoeveelheden.
  • Bij geur veroorzaakt door aanwezigheid van tumorweefsel in bestaande holten, bijvoorbeeld mond, rectum of vagina zijn goede ervaringen opgedaan door de holten te spoelen met kraanwater of 0,9% NaCl  en daarna te spoelen met een oplossing van 0,5% (500 mg in 100 ml fysiologisch zout) metronidazol infuusvloeistof (niet naspoelen). Hierbij moet worden opgemerkt dat metronidazol carcinogeen is en dus beschermende maatregelen (m.n.gebruik van handschoenen) voor de zorgverlener nodig zijn.
  • Als alternatief voor metronidazol kan gebruikgemaakt worden van clindamycine 4 dd 300 mg p.o.
  • Een Pseudomonas infectie, herkenbaar aan een gifblauw/groene kleur (aquamarijn) kan bestreden worden door tweemaal daags een in azijnzuur 0,5-1% gedrenkt gaas in de wond te leggen.

Overweeg ook de volgende interventies:

  • Ter preventie en behandeling van geurproblemen is het van groot belang dat de wond goed gereinigd wordt en de verbandmaterialen voldoende vaak gewisseld worden.
  • Als ondersteunend beleid kan een geurneutraliserend verband worden gebruikt. De koolstof in deze verbanden bindt de bacteriën uit de wond en neutraliseert zo de organische geuren van bacterieel geïnfecteerde wonden. Het verband moet de wond rondom goed afsluiten.
  • Het is belangrijk om de kamer goed te ventileren.
  • Het gebruik van luchtverfrissers, geurverspreidende of geurneutraliserende sprays, het verdampen van etherische oliën, gemalen koffie etc. blijkt lang niet altijd effectief te zijn. Deze middelen maskeren de onwelriekende geur, maar verspreiden tegelijkertijd zo'n krachtige andere geur dat dit samen met de geur van de wond kan leiden tot misselijkheid. Na het overlijden van de patiënt kan de geur van bijvoorbeeld koffie voor nabestaanden vervelende herinneringen oproepen.