Doodgaan met hulp van een arts. Dit heet euthanasie (informatiekaart)
Hulpmiddel

Doodgaan met hulp van een arts. Dit heet euthanasie (informatiekaart)

 • Ontwikkelaar Pharos
 • Soort Brochure of folder
 • Gebruiker Basisarts, Diëtisten, Ergotherapeuten, Fysiotherapeuten, Geestelijk verzorgers, Groepsbegeleiders, Helpenden, Huisartsen, Kaderartsen, Maatschappelijk werkers, Mantelzorgers, Medisch specialisten, Physician assistants, Praktijkondersteuners, Psychologen, Specialisten ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen, Verzorgenden
 • Versie december 2021
 • Doelgroep Mensen met een migratieachtergrond
 • Setting Geestelijke gezondheidsinstelling, Hospice, Thuis, Verpleeghuis, Ziekenhuis, Zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 29 december 2021

De informatiekaart Doodgaan met hulp van een arts. Dit heet euthanasie helpt zorgverleners op een begrijpelijke manier aan de patiënt uitleg te geven en te praten over euthanasie.  

Inzet hulpmiddel

De informatiekaart helpt bij het geven van begrijpelijke voorlichting. De zorgverlener bespreekt de informatiekaart Doodgaan met hulp van een arts. Dit heet euthanasie samen met de patiënt tijdens een consult. Na het gesprek neemt de patiënt de kaart mee om die thuis nog eens na te lezen, te overdenken en te bespreken met naasten. 
 

Naar de informatiekaart


Er zijn zes praatkaarten over palliatieve zorg, ieder met een gerelateerd onderwerp dat kan voorkomen bij een ernstige ziekte of wanneer de patiënt niet meer beter wordt. De zorgverlener gebruikt de kaarten ter voorbereiding op de behoeften en wensen van de patiënt in de laatste levensfase. De zorgverlener kiest de kaart met het onderwerp dat op dat moment belangrijk is voor de patiënt. Het is niet de bedoeling om alle onderwerpen tegelijk te bespreken.  

De zes praatkaarten:

 1. Wat gebeurt er als iemand doodgaat?
 2. Vragen over leven en dood als je niet meer beter wordt. Praten met een geestelijk verzorger
 3. Reanimatie
 4. Doodgaan met hulp van een arts. Dit heet euthanasie
 5. Het geven van een medicijn waardoor een patiënt zijn klachten niet meer voelt. Dat noemen we palliatieve sedatie
 6. Ademen met hulp van een machine op een IC

De praatkaarten zijn getest door taalambassadeurs van Stichting ABC. Taalambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen: mensen die moeite hadden of hebben met lezen en schrijven. De kaarten zijn ook gelezen door zorgverleners en patiëntenvertegenwoordigers

Randvoorwaarden voor implementatie

De informatiekaart is direct inzetbaar. Het gebruik van de terugvraagmethode wordt sterk aangeraden, om te controleren of de uitleg duidelijk is geweest. Na het gesprek neemt de patiënt de kaart mee om die thuis nog eens na te lezen, te overdenken en te bespreken met naasten. 

Licentie

Creative commons: by-nc-nd

Meer informatie

Dit hulpmiddel is het resultaat van een door ZonMw gefinancierd Palliantieproject. Lees ook het interview met de projectleider. Artikelen over het bijbehorende onderzoek, uitgevoerd door het Nivel, zijn te lezen op de website van Pharos.

 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 29 december 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.