Onderwijsmaterialen

Onderwijsmaterialen

In de toolbox op deze pagina vind je een breed scala aan praktisch onderwijs- en achtergrondmateriaal om te gebruiken bij onderwijs en opleidingen over palliatieve zorg. Je kunt het materiaal meteen toepassen in de praktijk. Met de filters zoek je gericht naar materialen toegespitst op jouw onderwijs. Het materiaal is ingebracht door collega’s uit het veld en beoordeeld door de Screeningscommissie onderwijs palliatieve zorg

Op grond van kwaliteit, creativiteit of originaliteit van het materiaal lichten we onderwijsmateriaal uit. Dat zie je als er een zonnetje bij staat. Momenteel neemt de screeningscommissie het materiaal door om er op deze manier extra aandacht aan te besteden.

Wil je scholings- of onderwijsmateriaal aanbieden op dit platform? Via onderstaande button dien je een verzoek in bij de screeningscommissie. De commissie beoordeelt het aangeboden materiaal op actualiteit en kwaliteit. Binnen vijf werkdagen hoor je of het materiaal in de toolbox wordt geplaatst.

Bied je scholings- of onderwijsmateriaal aan

Voor vragen, neem contact op met:
Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II)
Laatst geactualiseerd: 10 juni 2024
Filteren
CanMEDs rollen (mbo-hbo | wo)
Fase interprofessioneel zorgproces
Kosten
Opleidingen
Soort onderwijsmateriaal
Soort zorg | Zorgsetting
Zorgdimensie
Effectieve communicatie
Onderwijsmateriaal
In deze workshop staat goed contact, oftewel effectieve communicatie, centraal. De inhoud sluit aan bij de essentie 'Effectieve communicatie' uit het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. De handreiking biedt een beschrijving van de workshop en een bijbehorend format voor een powerpoint presentatie.
Effectieve communicatie in de palliatieve fase (animatie)
Onderwijsmateriaal
In de palliatieve fase voer je als zorgverlener regelmatig gesprekken over wat voor de patiënt belangrijk is in deze periode van zijn leven en welke keuzes en beslissingen daarbij horen.
Effectieve communicatie (workshop)
Onderwijsmateriaal
Workshop in drie onderdelen: (Actief) Luisteren, Stiltes en Empathie. De workshop maakt als module deel uit van palliatieve zorg (workshops).
Communicatie en Zingeving (leerlijn)
Onderwijsmateriaal
Verzameling van leertaken die samen de leerlijn 'Communicatie en Zingeving' vormen. Deze leerlijn richt zich op de te ontwikkelen competenties benodigd voor het communiceren over zingeving in de palliatieve fase.
De zingevingsdimensie in beeld (Taak 4 Leerlijn Communicatie en Zingeving)
Onderwijsmateriaal
Leertaak 4 in de leerlijn Communicatie en Zingeving legt de focus op de rol van de arts, in dit geval de huisarts, bij het bespreken van vragen rondom zingeving en het leggen van de relatie met keuzes in behandelmogelijkheden.
Simulatiepatiëntgesprek zingeving (Taak 7 Leerlijn Communicatie en Zingeving)
Onderwijsmateriaal
Leertaak 7 in de leerlijn 'Communicatie en zingeving' legt de focus op het oefenen met het geleerde over het voeren van een gesprek op de vier dimensies, met extra aandacht voor zingeving.
Docenthandreikingen 8 essenties palliatieve zorg
Onderwijsmateriaal
Naar aanleiding van het boek ‘In gesprek over het leven en het einde’ (Oskam et al., 2023) en de bijbehorende podcastreeks, zijn deze docentenhandreikingen met workshops over de acht essenties van het kwaliteitskader ontwikkeld.
Communicatie tussen huisartsen en patiënten in de palliatieve zorg (boek)
Onderwijsmateriaal
AAA-checklist voor de huisarts(-in-opleiding) over de aandachtsgebieden voor effectieve huisarts-patiëntcommunicatie in de palliatieve zorg.
Ziek zijn in vier dimensies (Taak 1 Leerlijn Communicatie en Zingeving)
Onderwijsmateriaal
Taak 1 van de leerlijn Communicatie en zingeving is gericht op een introductie van palliatieve zorg en het kennismaken met de vier dimensies van ziek zijn en zorg.
Een gesprek rond zingeving aangaan en werken met het Diamantmodel (Taak 6 Leerlijn Communicatie en Zingeving)
Onderwijsmateriaal
In leertaak 6 van de leerlijn 'Communicatie en Zingeving' bekijken studenten kort videofragmenten over een gesprek met een patiënt rond zingeving.
De palliatieve patiënt in de context van het leven (Taak 2 Leerlijn Communicatie en Zingeving
Onderwijsmateriaal
Taak 2 van de leerlijn Communicatie en Zingeving leert studenten de patiënt in de palliatieve fase in de context van zijn of haar leven te zien.
Zelfstandig gesprek met een palliatieve patiënt (Taak 8 Leerlijn Communicatie en Zingeving)
Onderwijsmateriaal
Leertaak 8 in de leerlijn Communicatie en Zingeving laat studenten in gesprek gaan met een palliatieve of een chronisch zieke patiënt in de vorm van een interview, om inzicht te krijgen in problematiek gerelateerd aan de vier dimensies en de relatie met de zorg voor de patiënt.
De professional aan het werk (Taak 5 Leerlijn Communicatie en Zingeving)
Onderwijsmateriaal
Leertaak 5 van de leerlijn 'Communicatie en Zingeving' legt de focus op hoe artsen de zingevingsdimensie integreren in hun begeleiding van palliatieve patiënten.
Weet jij of je het juiste zegt tegen je patiënten? (gesprekswijzer)
Onderwijsmateriaal
Poster en tabel voor zorgverleners om te gebruiken als voorbereiding op gesprekken met patiënten met een ongeneeslijke vorm van kanker of een andere ongeneeslijke ziekte.
Reflectie eigen visie op leven en sterven (Taak 3 Leerlijn Communicatie en Zingeving)
Onderwijsmateriaal
Taak 3 in de leerlijn Communicatie en Zingeving gaat in op de eigen visie van studenten op leven en dood.
Praten over de dood voor zorgverleners (docentenhandleiding)
Onderwijsmateriaal
Docentenhandleiding waarmee zorgverleners hun gespreksvaardigheid, communicatie en reflectie leren verbeteren waar het gaat over het spreken over het levenseinde met patiënten en hun mantelzorgers.
Coördinatie en continuïteit (animatie)
Onderwijsmateriaal
Voor een goede kwaliteit van palliatieve zorg, is het van belang om zorg en ondersteuning tussen meerdere zorgverleners in diverse zorgsettingen op elkaar af te stemmen en te coördineren.
CONTACT (documentaire)
Onderwijsmateriaal
Documentaire (40 minuten) over een huisarts die met empathie een patiënt in de laatste levensfase begeleidt en een bijzondere inkijk geeft in de interactie tussen arts en patiënt. Ontwikkeld voor onderwijs aan (toekomstige) artsen om menselijke betrokkenheid in het proces van stervensbegeleiding te stimuleren.
Proactieve zorgplanning
Onderwijsmateriaal
In deze workshop staat praten over de toekomst, oftewel proactieve zorgplanning, centraal. De inhoud sluit aan bij de essentie 'Proactieve zorgplanning' uit het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. De handreiking biedt een beschrijving van de workshop en een bijbehorend format voor een powerpoint presentatie.
Het belang van het bespreken van het naderende levenseinde (video)
Onderwijsmateriaal
Korte video waarin het belang van het bespreken van het naderende levenseinde met patiënten en hun naasten wordt besproken.
Bied je scholing of opleiding aan
Verbeter het onderwijs palliatieve zorg en deel een scholing of opleiding voor publicatie op Palliaweb. Vul op deze pagina de vereiste velden in om je aanbod in te dienen.