Het belang van het bespreken van het naderende levenseinde (video)
Onderwijsmateriaal

Het belang van het bespreken van het naderende levenseinde (video)

  • Aanbieder PBS Frontline
  • Soort materiaal video of animatie
  • Versie 2015
  • Opleiding bachelor geneeskunde niveau 6, basisarts niveau 7, geneeskunde-master (7), geneeskundig specialist niveau 8 (basis PZ), geneeskundig specialist niveau 8+ (gevorderd PZ), hbo-verpleegkundige niveau 6, physician assistant (7), post-hbo palliatieve zorg (6), vpk. specialist (7)
  • CanMEDs rol communicator | communiceren, zorgverlener | medisch handelen
  • Kosten nee
Voor vragen, neem contact op met:
Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 12 december 2022

Korte Engelstalige video (vijjf minuten) waarin spoedarts Cooper en senior-arts voor palliatieve zorg Selvaggi het belang van het bespreken van het naderende levenseinde met patiënten en hun naasten toelichten. Vaak wordt de boodschap over het naderende levenseinde niet of te laat gevoerd. Artsen hebben de moeilijke taak om niet alleen hun eigen ongemak over het praten over de dood te overwinnen, ze hebben ook te maken met patiënten en geliefden die niet bereid zijn het nieuws te accepteren. Selvaggi stelt dat het accepteren van het levenseinde een proces is, want het blijft moeilijk om tot het besef te komen dat je doodgaat. 

De video kan als introductie worden gebruikt bij onderwijs over communicatie over het levenseinde, proactieve zorgplanning en het slechtnieuwsgesprek. Een werkvorm hiervoor is opgenomen in de docenteninstructie.

Leerdoelen

  • De deelnemer kan de getoonde communicatie in de video reflecteren op de Nederlandse situatie
  • De deelnemer kan het belang van proactieve zorgplanning aangeven en de aanpak uiteenzetten waaronder het gesprek met de patiënt en naaste
     

Naar het materiaal
 

Naar de docenteninstructie

 

Licentie

Creative commons: CC BY-NC-SA

 

Dit materiaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal (2020) en door de screeningscommissie Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) (2021) aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieel onderwijs en bij- en nascholing. 

Voor vragen, neem contact op met:
Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 12 december 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.