Ruim 100 gescreende hulpmiddelen palliatieve zorg in het Palliaweb Hulpmiddelenoverzicht
Nieuws16 maart 2022
Nieuws

Ruim 100 gescreende hulpmiddelen palliatieve zorg in het Palliaweb Hulpmiddelenoverzicht

Nieuws 16 maart 2022

In de loop van de tijd is een grote hoeveelheid hulpmiddelen ontwikkeld om zorgverleners te ondersteunen bij het verlenen van palliatieve zorg. De vele handreikingen, keuzehulpen, toolboxen, flyers, stappenplannen en infographics worden op verschillende plaatsen aangeboden. Met de komst van het Hulpmiddelenoverzicht op Palliaweb worden gescreende hulpmiddelen overzichtelijk gepresenteerd. 
 

Naar het Hulpmiddelenoverzicht
 

Op Palliaweb staan inmiddels ruim honderd hulpmiddelen, aangeleverd door en gezocht binnen én buiten de beroepsgroep. Door te filteren vind je gemakkelijk het hulpmiddel dat je in je dagelijkse praktijk kunt gebruiken. Zo draagt dit overzicht concreet bij aan de kwaliteit van de palliatieve zorg in Nederland. 

Alle hulpmiddelen zijn uitgebreid gescreend en beoordeeld. Het aanbod is in samenwerking met zorgverleners en beleidsmakers gemaakt en getoetst.

Voor zorgverleners en beleidsmakers

De hulpmiddelen kunnen worden ingezet door zorgverleners of beleidsmakers. Het aanbod is enorm: van gesprekswijzers en handreikingen tot illustraties, infographics, keuzehulpen, websites, brochures, flyers, toolboxen, vragenlijsten, posters, profielen en zelfs een stripboek. De middelen zijn voor zeer diverse doelgroepen, zoals ouderen, kinderen of mensen met dementie.

Zo kun je er terecht als je vragen hebt als: Hoe herken ik een palliatieve patiënt? Welke hulpmiddelen zijn er beschikbaar voor het voeren van een gesprek over proactieve zorgplanning? Hoe werk ik samen met andere zorgverleners, mantelzorgers en naasten? Hoe kan ik het gesprek aangaan over de waarden, wensen en behoeften? Hoe bespreek ik de kwaliteit van leven in de laatste levensmaanden? Hoe ga ik om met morele twijfel? 

Een greep uit de reacties:

  • 'Ik vind het heel erg mooi, helder en gebruiksvriendelijk! Wat een goed idee om het zo weer te geven en te ordenen.' (strategisch adviseur)
  • 'Het ziet er allemaal erg volledig uit en bruikbaar. Wij kunnen hier een hele hoop mee.' (programmamanager)
  • 'Het ziet er heel mooi en bruikbaar uit. Ik ga zeker gebruik ga maken van dit hulpmiddeloverzicht en ook zal promoten bij mijn collega’s.' (eerst verantwoordelijk verzorgende)
  • 'Logisch, intuïtief, prima icoontjes ook, rustige kleuren.' (internist-oncoloog) 

Help mee

Ken jij een hulpmiddel dat in dit overzicht ook een plek verdient? Mail het ons door te klikken op onderstaande knop.


Bied je hulpmiddel aan


Het hulpmiddelenoverzicht is tot stand gekomen met subsidie van ZonMw.

 
 

Voor vragen, neem contact op met:
Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 16 maart 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.