Toediening van vocht

Indien de behandeling van de oorzaak van dehydratie niet mogelijk is of de resultaten van deze behandeling pas na enkele dagen zichtbaar zullen zijn, moet overwogen worden of parenterale vochttoediening een zinvolle interventie is. Het besluit om wel of geen vocht toe te dienen of vochttoediening te staken zal meestal gebaseerd zijn op zowel medische als ethische overwegingen. Het vraagt een afweging van vele aspecten, waarbij het zoveel mogelijk behouden van de kwaliteit van leven de bepalende factor is.

Er zijn onvoldoende gegevens over de gevolgen van dehydratie en van het effect van rehydratie om algemene conclusies te trekken. Er moet per patiënt gekeken worden of vochttoediening nodig en zinvol is. Zeker als de levensverwachting van de patiënt nog maar één of twee weken is zal men zeer terughoudend zijn met het starten van vochttoediening. De uiteindelijke beslissing wordt genomen na een zorgvuldige afweging samen met de patiënt en diens naasten.

Hierna zijn in deel A de verschillende argumenten om wel of geen vocht toe te dienen op een rijtje gezet. Deel B geeft een model om de verschillende aspecten te wegen en om te komen tot een uiteindelijk besluit. In deel C wordt ingegaan op algemene maatregelen ter verhoging van het comfort van de patiënt bij dehydratie en in deel D wordt uitleg gegeven over hoe vocht toe te dienen, als de beslissing daartoe is genomen.