Samenvattingskaart richtlijn 'Palliatieve zorg bij COPD'
Publicatie

Samenvattingskaart richtlijn 'Palliatieve zorg bij COPD'

  • Datum publicatie 16 september 2021
  • Organisatie IKNL
Voor vragen, neem contact op met:
Brigitt Borggreve IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 26 oktober 2021

De samenvattingskaart bevat de belangrijkste punten uit de richtlijn Palliatieve zorg bij COPD. De richtlijn geeft aanbevelingen over begeleiding en behandeling van mensen met gevorderde COPD en beoogt hiermee de kwaliteit van de zorgverlening te verbeteren. 

COPD is een vaak voorkomende, te voorkomen en behandelbare ziekte die gekenmerkt wordt door aanhoudende klachten van de luchtwegen en luchtwegvernauwing. Mensen met gevorderde COPD hebben meerdere ernstige symptomen zoals (chronische) kortademigheid, chronisch hoesten, angst en depressie. Ze hebben vaak niet voldoende energie om dagelijkse activiteiten uit te voeren en raken daardoor thuisgebonden en sociaal geïsoleerd. De kwaliteit van leven van mensen met gevorderde COPD is daardoor laag . Belangrijke comorbiditeiten kunnen impact hebben op ziektelast en mortaliteit.

De samenvattingskaart biedt inzicht in oorzaken, diagnostiek en beleid bij COPD in de palliatieve fase.

Download

Download de samenvattingskaart van de richtlijn Palliatieve zorg bij COPD.

Meer informatie

De volledige richtlijn is te vinden op Pallialine. Meer informatie over Palliatieve zorg bij COPD is te vinden op de themapagina COPD en palliatieve zorg. Meer weten over richtlijnen? Bekijk dan de themapagina Richtlijnen.

Voor vragen, neem contact op met:
Brigitt Borggreve IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 26 oktober 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.