Richtlijn Angst
- Aanbieder M.S. Vos, psychiater, P. Seerden, consultatief psychiatrisch en oncologisch verpleegkundige
- Soort materiaal achtergrondmateriaal
- Versie 2022
- Opleiding alle opleidingen, bachelor geneeskunde niveau 6, basisarts niveau 7, fysio- of ergotherapeut, geneeskunde-master (7), geneeskundig specialist niveau 8 (basis PZ), geneeskundig specialist niveau 8+ (gevorderd PZ), hbo maatschappelijk werk en dienstverlening, hbo-verpleegkundige niveau 6, helpende zorg & welzijn niveau 2, mbo-verpleegkundige niveau 4, physician assistant (7), post-hbo palliatieve zorg (6), praktijkondersteuner (4), verzorgende (IG) niveau 3, vpk. specialist (7), vrijwilligers palliatieve zorg
- CanMEDs rol zorgverlener | medisch handelen
- Kosten nee
De richtlijn Angst kan dienen als onderwijsmateriaal, bijvoorbeeld om kennis op te doen, bij protocollair werken en bij het maken van een individueel zorgplan.
Angst is in het dagelijks leven een normale menselijke reactie op dreigend gevaar. Angst kan een prikkel zijn tot adequaat handelen. Een ongeneeslijke ziekte is een dreiging die existentiële onzekerheden en ingrijpende veranderingen in het leven met zich meebrengt.
Wanneer duidelijk is geworden dat de ziekte niet meer kan genezen en de patiënt en zijn naasten zich realiseren dat het einde nadert, spelen angsten voor het komende lijden en het verlies van autonomie en waardigheid vaak een rol. De richtlijn bevat informatie over het voorkomen ervan, de mogelijke oorzaken, diagnostiek, behandeling en biedt een stappenplan.
Licentie
Dit materiaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal (2020) en door de screeningscommissie Onderwijs en Opleiding Palliatieve Zorg (O2PZ) (2021) aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieel onderwijs en bij- en nascholing.