Interviews - Centra voor iedereen die te maken heeft met kanker

Nieuws Amstelland & Meerlanden en Midden-& Zuid-Kennemerland 09 februari 2022

Na de diagnose kanker hebben mensen vaak behoefte aan informatie en aan emotionele steun. Ook op hun naasten heeft de ziekte grote invloed. In een centrum voor leven met en na kanker kunnen zowel patiënten als naasten terecht voor gesprekken, welzijnsactiviteiten en lezingen. In deze regio zijn er centra in Nieuw-Vennep (Adames) en in Haarlem en Santpoort-Noord (Midden-Kennemerland).
 

‘Je staat er niet alleen voor’

foto-pauline-klaassenkl.jpgPauline Klaassen
Coördinator Adamas, centrum voor leven met en na kanker, locatie Spaarne Gasthuis 

De inloophuizen staan vanaf nu landelijk bekend als ‘centra voor leven met en na kanker’. Het is een toegankelijke plek waar kankerpatiënten zonder afspraak kunnen binnenlopen. Ook naasten en nabestaanden zijn welkom, vertelt coördinator Pauline Klaassen. “Wij zijn er voor iedereen die te maken heeft met kanker.” Vrijwilligers gaan samen met de gast na hoe die zich voelt. Pauline: “Stel dat je futloos bent door de chemo en je wilt iets aan je conditie doen. Dan kun je bijvoorbeeld meedoen aan yoga, thai chi of aansluiten bij een wandelgroep.” Het inloophuis organiseert geregeld lezingen en voor steun op emotioneel gebied zijn er lotgenotengroepen.

Meestal weten gasten na enkele gesprekken wat ze verder willen of nodig hebben. Het centrum kan bijvoorbeeld doorverwijzen naar een psycholoog, diëtist of oncologische fysiotherapeut. Pauline: “We hebben een groot netwerk van professionals, zodat iemand niet zelf hoeft te zoeken.”

Eigen verhaal
Hoe mensen omgaan met kanker verschilt. De een wil praten, een ander niet. “Dat kan wrijving geven tussen een patiënt en diens naasten”, aldus Pauline. “Ook daar bieden we ondersteuning bij. Veel mensen komen met een donker gemoed binnen en gaan, met hulp van anderen, na een tijdje weer lichter hun eigen weg.”

Adamas heeft een dependance in het Spaarne Gasthuis. Vrijwilligers daar vragen aan patiënten of ze behoefte hebben aan een gesprek. Pauline: “In het ziekenhuis is het vaak extra spannend met alle onderzoeken, dan geeft het lucht als je je verhaal kwijt kunt. Ondanks alle medische vooruitgang blijft kanker een ingrijpende ziekte. Onze boodschap is dat je er niet alleen voor staat.”

(H)erkenning vinden in de ontmoeting

foto-manon-boom-inloophuis-kennemerland.jpgManon Boom
Coördinator Inloophuis Kennemerland, centrum voor leven met en na kanker, locatie Schalkwijk

Hoe uitnodigend een inloophuis ook is, de drempel om ernaar toe te gaan blijkt vaak hoog, heeft coördinator Manon Boom gemerkt. Ze hoort van veel gasten dat schaamte om hulp te vragen ze in eerste instantie weerhield. Of angst om de confrontatie met anderen die (ook) kanker hebben. Manon: ‘Daar komt bij dat de behandelingen veelal zwaar zijn. Wie daar middenin zit, heeft meestal weinig energie. Gelukkig overwinnen veel mensen die met kanker te maken krijgen hun schroom, want een inloophuis heeft ze veel te bieden.’

Steun van lotgenoten
Een deel van de gasten komt voor een luisterend oor. Zij vinden bij lotgenoten en de gastheer of -vrouw (h)erkenning voor wat bij henzelf speelt. "Het voelt hier als een veilige haven, zei iemand laatst’, aldus Manon. ‘Ik denk dat de ontmoeting met anderen die iets vergelijkbaars meemaken de meeste steun geeft. Zelfs bij mensen die aangeven daar niet naar op zoek te zijn, omdat ze genoeg hebben aan hun eigen verhaal."

Ze vertelt over een gast die zich inschreef voor yoga, omdat ze haar reguliere lessen niet kon volhouden. ‘In het begin kwam ze vlak voor de les en vertrok ze na afloop meteen. Toen ze een keer toevallig in gesprek raakte met een andere deelnemer, bleek ze dat toch fijn te vinden. Naderhand bleef ze ook voor het theedrinken na afloop.’

Kracht hervinden
Vaste activiteiten als yoga, massages en beeldende expressie worden gegeven door professionals met een specialisatie in oncologie. Twee keer per maand houdt een oncologisch verpleegkundige spreekuur, bijvoorbeeld voor advies in de voorbereiding naar gesprekken met specialisten of om een doorverwijzing naar andere hulpverleners te regelen. Het inloophuis houdt ook informatiebijeenkomsten samen met andere organisaties, waaronder het Spaarne Gasthuis. Dat er altijd activiteiten op de agenda staan werkt drempelverlagend, volgens Manon: ‘Je zegt makkelijker dat je naar een yogales gaat dan “ik zit er even doorheen”. Mensen willen hun naasten ontzien, terwijl ze wel behoefte hebben aan steun. Die vind je hier: wij lopen een tijdje met je mee, tot je weer de kracht hebt om zelf verder te gaan.’

Wanneer kun je bij de centra terecht?
Tijdens de openingsuren kunnen kankerpatiënten, hun naasten en nabestaanden zonder afspraak binnenlopen. Aan een bezoek zijn geen kosten verbonden. Voor meedoen aan activiteiten vraagt een ‘centrum voor leven met en na kanker’ een kleine bijdrage.

Contact en aanmelden nieuwsbrief