Lezen, kijken en luisteren
Lezen
-
Als de dood- Claudia Cobratia
Taboedoorbrekend boek over de dood dat leidt tot meer bewustwording van onze eigen sterfelijkheid. We denken er het liefst nooit aan: het feit dat we ooit zullen sterven. Dat terwijl de dood je tot inzichten brengt die te leren zijn uit de grote levenslessen. Je hoeft niet te wachten tot je op je sterfbed ligt om deze te leren – je kunt hier nu al mee aan de slag, ongeacht hoe oud je bent of hoe lang je nog zult leven. -
Tussen twee werelden- Suleika Jaouad
Een ongelooflijke verhaal over rouw en dankbaarheid, gebaseerd op columns in Life, Interrupted. De zomer waarin Suleika Jaouad afstudeerde kreeg ze de diagnose leukemie, overlevingskans: 35%. Ze was tweeëntwintig. Een groot deel van de vier jaar die volgden bracht ze door in een ziekenhuisbed, vechtend voor haar leven. Toen ze eindelijk ontslagen werd was ze volgens de dokters ‘genezen’. Maar eigenlijk was dat proces pas net begonnen. Een eerlijk, uniek boek over hoe het is om ernstig ziek te zijn. - Je bent niet alleen- Isa Hoes en Merlijn Kamerling
Een liefdevol, troostrijk boek over omgaan met het verlies van een dierbare. Moeder Isa Hoes en zoon Merlijn Kamerling beschrijven hoe het is om te rouwen om iemand die heel dicht bij je stond. Zo dichtbij dat door het wegvallen van die persoon je leven totaal anders wordt. In het geval van Isa en Merlijn was die persoon een echtgenoot en vader, Antonie Kamerling. Isa en Merlijn reiken handvatten aan om met zulk intens verdriet om te gaan. Ook gaan ze in gesprek over de verschillende vormen van rouw met anderen die een dierbare verloren zijn.
-
Omdat we leven- Christiaan Rhodius
De basis voor deze bundel zijn de blogs van Christiaan Rhodius over zijn ervaringen als arts in het hospice Bardo en het ziekenhuis. Over de ontmoetingen die hij had, de gesprekken die hij voerde. Op elk blog volgt een reflectie. Zowel professionals, vrijwilligers als nabestaanden belichten aspecten van de palliatieve zorg die hen raken. In de bundel staan QR-codes die leiden naar audiofragmenten en beeldmateriaal. Zo krijgt de palliatieve zorg volop kleur en vormt deze bundel een ode: omdat we leven met zicht op het einde. -
Ik weet niet wat ik zeggen moet- Rob Bruntink en Mariska Overman
Ervaringen met dood, verlies en rouw roepen al snel ongemak op. Als een collega ernstig ziek is, een vader op de school van je kind is overleden, of als je hebt vernomen dat die vriendin van vroeger niet lang meer te leven heeft… Dit boek helpt je op weg om het gesprek toch aan te gaan of een troostende schouder te bieden met praktische tips en slimme handvatten om er op het cruciale moment voor de ander te zijn. -
Alles wat was- Stine Jensen
Een boek over afscheid. Afscheid nemen van een persoon, een situatie, een huisdier, een plek… Alle kinderen krijgen ermee te maken, maar hoe ga je ermee om? Aan de hand van herkenbare situaties, waargebeurde anekdotes en filosofische wijsheden geeft Stine kinderen inzichten en tips om met verlies of verandering om te gaan. -
Helpen bij verlies en verdriet- Manu Keirse
Helpen bij verlies en verdriet is al vele jaren het basisboek over rouwverwerking in de Lage Landen. Twintig jaar na de verschijning van de eerste uitgave is er een volledig nieuwe editie, met aandacht voor nieuwe thema's als verborgen verlies en online rouwen. Aan de hand van vele herkenbare voorbeelden toont Manu Keirse hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden. De talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving maken het bovendien tot een heel praktisch boek.
Sinds januari 2023 is in de bibliotheek van Velsen een speciale hoek ingericht met boeken over de laatste levensfase, rouw, verlies en dood. Onder de noemer Dood Gewoon worden hier ook voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd.
‘Bardo Leest’ is de boekenclub van Hospice Bardo. De club neemt boeken als uitgangspunt voor onderlinge ontmoeting en verdieping. In gesprek zoeken ze naar wat inspireert, schokt en vragen oproept. Samen bespreken ze interessante, nieuwe perspectieven die verrijken. Ieder die wil, kan aansluiten.
Kijken
Documentaires
- Dying to live (mrt 2023)
Huisarts Mirjam Willemsen begeleidt terminale zieken en is zelf ook patiënt met ongeneeslijke kanker. In de tijd die ze nog heeft doorbreekt ze met tomeloze inzet het taboe rond het sterven.
- L'Amour/La Mort (feb 2023)
Zeven personen vertellen hun wonderbaarlijke liefdesgeschiedenis. Hoe zijn de liefde en de dood met elkaar verbonden? (met o.a. Dirk de Wachter).
- Rouw (okt 2022)
Essayistische film over vergankelijkheid, waarin de maakster aan de hand van de natuur uiting geeft aan haar beleving van een rouwproces.
- Overgave (okt 2022)
Regisseur Marijn Frank verloor haar hartsvriendin Annemarie en heeft het moeilijk om daarna de draad van het leven weer op te pakken.
- Dertien dagen (jul 2022)
Tevreden overleden wil Floor Haak op zijn rouwkaart. Hij stopt met eten en drinken en beleeft samen met zijn zoons die bij hem intrekken de laatste dertien dagen van zijn leven.
- Dood voor beginners (2020)
Achtdelige documentaire van de EO over de kunst van sterven
Televisie
-
Over mijn lijk (sinds 2008)
Reality serie waarin jonge mensen die ongeneeselijk ziek zijn worden gevolgd. Hoe leven ze met de gedachte dat ze niet lang meer te leven hebben? Welke dromen hebben ze nog? En hoe halen ze ondanks hun ziekte alles uit het leven? -
De Kist (sinds 2009)
Praatprogramma waarin de presentator met een houten doodskist op bezoek gaat bij een bekende Nederlander om te praten over de dood en wat hiermee samenhangt. -
Niet klein te krijgen (2023)
Reality serie waarin Paul de Leeuw meeloopt met vijf tieners met een levensbedreigende ziekte. Een inkijkje in het leven van deze kinderen en hun gezinnen in het dagelijkse leven en wat ernstig ziek zijn met het kind en het gezin doet.
Luisteren
- De Carend Podcast is een wekelijkse podcast over palliatieve zorg. Nick Dekker, internist in opleiding, gaat in gesprek met tal van betrokkenen over palliatieve zorg. Denk daarbij aan medisch specialisten, jonge dokters en verpleegkundigen en ook ervaringsdeskundigen, zowel patiënten als naasten. Hij bespreekt elke week belangrijke thema's zoals proactieve zorgplanning, interculturele palliatieve zorg en communicatie en zorg in de stervensfase. De podcast is te beluisteren via Spotify, medicast of Appel podcast.
- Palliaweb verzamelt op deze pagina podcasts over ongeneeselijk ziek zijn, dood en rouw. Het overzicht wordt regelmatig vernieuwd.