In gesprek

Het geeft vaak rust en duidelijkheid om het gesprek met naasten aan te gaan over de laatste levensfase. Door tijdig te bespreken wat er allemaal bij komt kijken, hoe je het liefst de laatste levensfase door wilt maken en wat je juist niet wilt wat er gebeurt voorkom je gedoe en stress op een later moment. Vaak werken deze gesprekken met mensen om je heen verbindend en verhelderend. Ook een gesprek met je behandelwensen met je (huis)arts kan veel rust en duidelijkheid brengen. 

Een aantal tips om het gesprek te vergemakkelijken:

  • De website ikwilmetjepraten gaat uitgebreid in over het gesprek met naasten en geeft tips die kunnen helpen om het gesprek aan te gaan.
  • Ook het boek Ik weet niet wat ik zeggen moet geeft veel tips over hoe je een gesprek aan kunt gaan.
  • Bespreek je wensen en grenzen tijdens een behandelwensengesprek met je (huis)arts. Bij de huisarts kan je een afspraak maken voor een 20 minuten consult, zodat er meer tijd is om het gesprek te voeren. Neem iemand mee naar het gesprek en bereid het gesprek goed voor. Hier kan je bijvoorbeeld een uitgebreide keuzehulp van thuisarts.nl bij gebruiken. Houd wel rekening met zo'n 30 tot 45 minuten voor het invullen ervan.    
  • Leg je wensen over je laatste levensfase vast, bijvoorbeeld in het wensenboekje 'Als ik nadenk over mijn laatste levensfase'. Dit boekje biedt handvatten en inspiratie voor gesprekken en veel ruimte voor het vastleggen van eigen wensen en verwachtingen. Het boekje, ontwikkeld door het netwerk palliatieve zorg Twente, is hier te downloaden. Woon of werkje in de regio Amstelland & Meerlanden en Midden-& Zuid-Kennemerland? Dan kun je een gratis exemplaar bestellen bij het netwerk palliatieve zorg door te mailen naar netwerkpalliatievezorg@sigra.nl.    

Wensenboekje_2023_Meerlanden_interactief.jpg

Contact en aanmelden nieuwsbrief