Samenvatting richtlijn vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase
Onderwijsmateriaal

Samenvatting richtlijn vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase

  • Aanbieder IKNL
  • Soort materiaal tekstueel
  • Type bron of lesonderdeel
  • Versie 2019
  • Zorgverlener helpenden, huisartsen, medisch specialisten, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen, verzorgenden
  • CanMEDS zorgverlener
  • EPA's proactieve zorgplanning, symptoombestrijding
Contactpersoon IKNL werkgroep richtlijnen palliatieve zorg
Laatst geactualiseerd: 28 oktober 2019

Vermoeidheid bij kanker is een onaangenaam, aanhoudend, subjectief gevoel van lichamelijke, emotionele en/of cognitieve uitputting gerelateerd aan kanker of aan de behandeling ervan. Het interfereert met het dagelijks functioneren; de intensiteit is niet gerelateerd aan verrichte inspanning. Vermoeidheid bij kanker verschilt van normale vermoeidheid door de intensiteit, de duur en de sensatie; is heviger dan vermoeidheid die men normaal gesproken na inspanning ervaart; reageert niet op rust of slapen; en is overweldigend in die zin dat men er niet overheen kan stappen. 

Deze samenvattingskaart geeft inzicht in begripsbepaling, oorzaken, diagnostiek, integrale benadering, beleid en de medicamenteuze als niet-medicamenteuze behandeling bij pijn in de palliatieve fase.


Naar het materiaal
 

Dit onderwijsmateriaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieelonderwijs.

Contactpersoon IKNL werkgroep richtlijnen palliatieve zorg
Laatst geactualiseerd: 28 oktober 2019
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!