Project zorgpad palliatieve zorg krijgt vorm
Het verbeterproject Transmuraal zorgpad palliatieve zorg geeft patiënten en naasten inzicht in de verschillende fasen van de palliatieve zorg. Het is een van de twee vervolgprojecten van de verkenningen die zijn gedaan naar transmurale samenwerking begin 2023.
Een zorgpad maakt de route inzichtelijk van de patiënt in de palliatieve fase, vanaf de signalering tot de nazorg. Door heldere informatie over wat ze kunnen verwachten, wie er betrokken zijn en wat er mogelijk is aan hulp(middelen) en ondersteuning, kan de zorg beter aansluiten bij de wensen en behoeften van de patiënt en naaste.
In het voorjaar van 2025 wordt gestart met het verbeterproject, nu zijn de voorbereidingen in volle gang. Diverse netwerkpartners werken in dit project samen. We laten ons inspireren door voorbeelden van zorgpaden uit verschillende regio’s, om als leidraad te gebruiken voor de ontwikkeling van dit transmurale zorgpad. Met name de wegwijzer uit Zeeland zal ons uitgangspunt zijn.
Patiënten en naasten worden actief betrokken bij de totstandkoming van het zorgpad. Er zullen twee versies van het zorgpad worden ontwikkeld: één voor hulpverleners en één voor patiënten en naasten. Die laatste kan hen de weg wijzen en voorzien van tips, zodat zij met hun hulpverleners samen kunnen beslissen hoe ze hun leven willen inrichten en welke zorg en behandeling daar het beste bij past. Dit vraagt van hulpverleners dat zij patiënten en naasten (gaan) zien als partner in de zorg.
Er zijn verschillende aandachtspunten:
-
de verschillende fasen worden benaderd vanuit de vier verschillende dimensies: lichamelijk, psychisch, sociaal en zingeving. Bijvoorbeeld: wat kan gemeente/buurtteam/kerk betekenen?
-
er is apart aandacht voor naasten en mantelzorgers
-
de markering is een belangrijk punt, dan weet iemand dat hij of zij niet meer beter wordt en dat de aandacht verschuift naar kwaliteit van leven en kwaliteit van afscheid
-
ook de fase vóór de markering wordt expliciet benoemd
-
hulpverleners geven zorg en ondersteuning samen met patiënt en naasten vorm, op basis van de voorkeuren en behoeften van de patiënt
-
patiënt en naasten de weg kennen en inzicht hebben in de mogelijkheden die er zijn
-
een begrippenlijst en een overzicht van de zorgverleners waar iemand mee te maken kan krijgen maken het zorgpad helder en duidelijk
-
ze voelen zich veilig door goede communicatie, coördinatie en continuïteit van zorg en ondersteuning
-
er wordt preventief en proactief gewerkt in plaats van reactief
-
de overdracht en samenwerking tussen verschillende disciplines en organisaties gaat soepel
Na afloop van het verbeterproject zal er een goed beschreven en visueel gemaakt generiek zorgpad liggen: de route die patiënten en hun naasten doorlopen vanaf signalering van de palliatieve fase tot en met de nazorg, gebaseerd op het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg en met regionale consensus hierover. Er wordt verwezen naar werkafspraken, richtlijnen, handreikingen, en dergelijken.
Relatie met overige ontwikkelingen
Dit project loopt parallel met de ontwikkeling van het verbeterproject ‘zorgcoach palliatieve zorg’. De twee projecten vullen elkaar aan, doordat ze beide zorgen voor overzicht en regie in het palliatieve zorgproces, voor zowel patiënt, naasten als professionals. In het zorgpad wordt de rol van de PZ-coach meegenomen. Andersom zal een zorgcoach gebruikmaken van het opgestelde zorgpad. Beide dragen hiermee bij aan een betere kwaliteit en continuïteit van zorg. De twee projecten stemmen onderling met elkaar af.
Hierbij ligt de focus op de proactieve inzet van de in palliatieve zorg gespecialiseerde zorgverlener (consultatiefunctie). Waar nodig en mogelijk worden de krachten gebundeld. Dat geldt ook voor andere activiteiten in het netwerk en in het consortium.
Achtergrond: twee verkenningen
De Netwerken Palliatieve Zorg in Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht lieten in het voorjaar van 2023 twee verkenningen uitvoeren naar de transmurale samenwerking in de palliatieve zorg. Een onder patiënten en naasten, en een onder zorgverleners. Lees hier meer, ook om het project te blijven volgen: Verbetering van de samenwerking - NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht.
Meer weten over dit project?
Neem dan contact op met projectleider Kirsten (kroman@raedelijn.nl) of netwerkcoördinator Mirjam Velting (m.velting@careyn.nl). Wil je meedenken, meld je dan aan voor onze klankbordgroep!