Verbetering van de samenwerking
Mensen die ongeneeslijk ziek zijn kunnen te maken krijgen met veel verschillende zorgverleners. Het is belangrijk dat die goed met elkaar samenwerken. Hoe gaat dat in onze netwerken? In 2023 is het project Transmurale verbetering gestart met twee verkenningen en de bouwstenen voor een bovenregionale visie. Op basis daarvan worden dit jaar twee concrete verbeterprojecten gestart met een looptijd t/m 2025.
Laatste nieuws:
-
Om goede zorg op maat te kunnen bieden, wordt er komend jaar een ‘palliatieve zorgcoach’ gekoppeld aan een palliatieve patiënt.
-
Het verbeterproject Transmuraal zorgpad palliatieve zorg geeft patiënten en naasten inzicht in de verschillende fasen van de palliatieve zorg.
-
Klankbordgroepleden Henk Vrehen en Anke van Bentum blikken terug op een bewogen jaar en kijken vooruit naar de twee verbeterprojecten.
-
Heb jij onze nieuwe visie op transmurale zorg al gezien? Lees de tekst hier of bekijk onze praatplaat voor patiënten.
2023: verkenning en werkconferentie
Voor een verkenning naar de ervaringen van mensen in de laatste fase van hun leven en hun naasten zijn 26 mensen geinterviewd: patienten in de palliatieve fase en naasten. Daaruit is een mooi boekje met acht aanbevelingen voor verbetering gekomen: Een kwestie van geluk. Ook is een inventarisatie gedaan onder zorgverleners in de regio. Wat gebeurt er al op het gebied van samenwerking en welke wensen zijn er nog? Er zijn 33 interviews afgenomen en 9 vragenlijsten ingevuld. Ook hierin zijn aanbevelingen voor verbetering geformuleerd.
Rapportage verkenning samenwerking
In juni 2023 is in een werkconferentie door zo'n 50 deelnemers gewerkt aan voorstellen voor verbetering. Hoe maken we met alle verschillende zorgorganisaties netwerkzorg mogelijk met de verantwoordelijkheid voor regie ingebouwd? Naar aanleiding van de conferentie schreef Jannie Oskam een artikel en een post op LinkedIn.
Nieuwsbericht project Transmurale afspraken palliatieve zorg januari 2024
2024: visie en start verbeterprojecten
Dankzij een subsidie van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg-II is een vervolg mogelijk. In het voorjaar van 2024 is tijdens een zorgvuldig proces een visie transmurale palliatieve zorg opgesteld, die alle netwerken palliatieve zorg in de Septet-regio omarmen: waar willen we met elkaar heen in de komende jaren? Deze visie is in een zorgvuldig proces tot stand gekomen. In het najaar van 2023 zijn bouwstenen geformuleerd vanuit twee verkenningen onder de lidorganisaties van de Netwerken Palliatieve Zorg Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht, aangevuld met gegevens uit meerjarenplannen en convenanten van alle netwerken palliatieve zorg in Midden-Nederland en van Septet. De bouwstenen zijn besproken in de besturen van de netwerken en een concept-visie is opgesteld. Deze is door een afvaardiging van netwerkbesturen en PatiëntenNaastenraad in februari 2024 vastgesteld.
Verbeterprojecten
Er is ook een afwegingskader gemaakt voor het kiezen van twee verbeterprojecten. Een werkgroep en een klankbordgroep hebben uit 20 ingediende voorstellen een keuze gemaakt voor twee pilots: het ontwikkelen van een transmuraal zorgpad en implementatie van een zorgcoach-functie palliatieve zorg. Je vindt een korte beschrijving van de projecten onder de links. De pilots starten na de zomer in de regio.
Wil je meer weten of heb je interesse om mee te denken met of mee te doen aan één van de twee projecten? Neem dan contact op met Mirjam Velting.
Dit project voeren we uit in nauwe samenhang met andere ontwikkelingen en in samenwerking met andere netwerken, programma's en instanties: regionaal, bovenregionaal en landelijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor de nieuwe Regionale Transmurale Afspraken Palliatieve Zorg, het IZA-transformatieplan voor de Utrechtse regio, het Nationaal Programma Palliatieve Zorg en uiteraard consortium Septet waar we deel van uitmaken.
Tijdlijn project transmurale afspraken palliatieve zorg