Levenstestament biedt medische schijnzekerheid

Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 24 april 2024

Volgens gegevens van de beroepsvereniging hebben vorig jaar bijna 220.000 mensen een levenstestament ondertekend, wat een stijging van vijftien procent betekent in vergelijking met het voorgaande jaar. Is dat een goede ontwikkeling?

Het levenstestament wint aan populariteit. In zo'n testament leggen personen hun vooraf bepaalde wensen vast voor situaties waarin ze zelf niet meer in staat zijn om beslissingen te nemen, zoals bij ziekte, ongevallen of ouderdom. Of ze maken hun voorkeuren duidelijk over euthanasie of andere belangrijke medische beslissingen rond het levenseinde. 

Schijnzekerheid
Annette van Klooster, een kandidaat-notaris gespecialiseerd in familierecht en voormalig bestuurslid van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, sprak onlangs over de toename aan levenstestamenten op NOS Radio 1 Journaal.
Fransien van ter Beek, bestuurder van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, is van mening dat deze documenten schijnzekerheid bieden. Zij raadt aan om medische wensen vast te leggen bij een (huis)arts, in plaats van bij een notaris: "Het is anders een wassen neus."
 
Schoenmaker, houd je bij je leest
Ook Sander de Hosson, longarts en zeer actief op het gebied van palliatieve zorg, vindt de ontwikkeling zorgelijk. Mensen denken dat alles geregeld is als ze bij de notaris zijn geweest, maar dat is helemaal niet zo. Zijn oproep is:

Bekijk het NOS-nieuwsartikel hier

Fransien van ter Beek op LinkedIn

Column Levenstestament van Sander de Hosson

INTERESSANT