Overlijden Jannie Oskam

Nieuws NPZ Eemland 29 augustus 2024

Op 13 augustus overleed Jannie Oskam in hospice Demeter. Zij heeft veel betekend voor de palliatieve zorg. In de afgelopen jaren streed ze onvermoeibaar voor verbetering van en samenwerking in de zorg vanuit het perspectief van patiënten en naasten.

 

Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, kleding, glimlach

Automatisch gegenereerde beschrijvingDubbele ervaringsdeskundige

Jannie noemde zichzelf een 'dubbele ervaringsdeskundige': als patient en als oud-medewerker in de zorg. Ze was werkzaam in de zorg en kende de wegen daar goed en later werd ze zelf patiënt met uitgezaaide borstkanker. Al die tijd heeft ze het patiëntenperspectief in de palliatieve zorg met hart en ziel uitgedragen: in haar columns en webinars (bijvoorbeeld voor Carend) en in haar boeken, zoals Tussenland, over leven met de dood in je schoenen en In gesprek over het leven en het einde met Rob Bruntink, Yvette van der Linden en Marjolein Verkammen.

 

Tussenland

'Tussenland' noemde Jannie de plek waar ze zich bevond sinds ze niet meer beter kon worden. Hoe doe je dat, leven met een doodvonnis in Tussenland? Ze beschrijft haar zoektocht prachtig en interviewde ook anderen, zowel patienten als zorgverleners. Om je weg te kunnen vinden, is samenhangende aandacht en steun noodzakelijk. Nog te veel mensen krijgen geen of te weinig palliatieve zorg, doodgewoon omdat ze niet weten wat er mogelijk is en omdat ze daar niet over worden geïnformeerd op het moment dat het nodig is.

 

Een goed gesprek over leven en dood

Jannie kwam er tijdens haar ziekteproces achter hoe belangrijk geestelijke verzorging kan zijn. Een geestelijk verzorger maakt ruimte voor ‘een goed gesprek over leven en dood’. Met de vraag ‘Wat vind je belangrijk in je leven?’ ontdekte ze wat haar waarden zijn. “We hebben samen naar de fundamenten van mijn oude leven gezocht. Daarop ben ik mijn nieuwe leven in Tussenland gaan bouwen.”

Een geestelijk verzorger zei:

 

“Wij zijn van de verhalen en het zoeken naar betekenis. Het gaat niet om het einde van het verhaal, het gaat erom dat iemand zijn eigen verhaal maakt, leeft en begrijpt, erop reflecteert en dat het echt zijn eigen verhaal is”.

 

PatiëntenNaastenraad

Jannie heeft zich in de Septet-regio Midden-Nederland ook ingezet voor de PatiëntenNaastenraad (PNraad). Ze gaf lezingen, werkte mee aan onderwijs en aan het boekje Een kwestie van geluk dat in 2023 verscheen.

De netwerken palliatieve zorg en de PNraad in Midden-Nederland zijn dankbaar voor alles wat Jannie voor hen heeft betekend. We wensen Jannie's nabestaanden veel sterkte toe met dit verlies.

 

Interview met Jannie: "Ik raakte de regie helemaal kwijt" (Margriet)

Interview met Jannie: "Palliatieve zorgwereld kan wel wat patienteninbreng gebruiken" (Rob Bruntink)

In Memoriam: Jannie Oskam (Carend)

Column Carend juli 2024: Exit

 

 

Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, boom, rimpel

Automatisch gegenereerde beschrijving

Contact en nieuwsbrief