Doelgroepen
Binnen de palliatieve zorg maken we onderscheid in doelgroepen.
Op de themapagina van PZNL over palliatieve zorg voor mensen die dak- of thuisloos zijn, vinden zorgverleners informatie, hulpmiddelen en onderwijs(materialen). Daar vind je ook een link naar de handreiking over palliatieve zorg, gemaakt door het NIVEL, samen met VUmc/EMGO+, GGZ inGeest, Hogeschool Inholland en Parnassia. De handreiking biedt praktische adviezen voor zorgverleners en managers in de maatschappelijke opvang, verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg. Ook biedt de handreiking praktische en beleidsmatige adviezen voor zorgverleners en managers in de algemene somatische zorg of palliatieve zorgvoorzieningen die zorg geven aan dak- en thuislozen. De handreiking is een pleidooi voor meer samenwerking en gebruik van elkaars deskundigheid. De handreiking is ook te gebruiken in de agogische, verzorgende en verpleegkundige MBO- en HBO-opleidingen en bijscholing. Bron: Nivel
Dementie is een progressief ziektebeeld, dat wil zeggen dat iemand steeds verder achteruit gaat en steeds meer functies verliest. Het is daardoor onvermijdelijk dat mensen met dementie door - of in ieder geval mét - de dementie, sterven. Het zorgbeleid zal dan ook gericht zijn op een optimaal welbevinden, een aanvaardbare kwaliteit van leven en op het voorkomen of verlichten van symptomen.
Richtlijnen
10 okt 2023 verscheen de nieuwe richtlijn paliatieve zorg bij dementie. Op basis van nieuwe (consensus-based) inzichten, praktijkervaringen en wetenschappelijk onderzoek. Op basis van de knelpunteninventarisatie onder zorgverleners en mantelzorgers is door de werkgroep een keuze gemaakt voor de onderwerpen proactieve zorg, signalering van symptomen, behandeling van symptomen, communicatie in de stervensfase en organisatie van zorg. Dementie - Richtlijnen Palliatieve zorg
Websites
Voor meer informatie over palliatieve zorg bij dementie, kijk op
- Dementie.nl: Alles over omgaan en leven met dementie
- Kun jij Marijke helpen? | Samendementievriendelijk
- Alzheimer Nederland
- Dementie academie - Online platform
Brochures
- Het plannen van zorg in de laatste levensfase bij dementie
- Zorg rond het levenseinde voor mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. Een handreiking voor familie en naasten
De Gids 'Palliatieve zorg voor mensen met een psychiatrische stoornis' is een hulpmiddel om zorgverleners in psychiatrische instellingen en in de palliatieve zorg bij hun taak te ondersteunen.
In psychiatrische instellingen is nog (te) vaak onvoldoende kennis beschikbaar over palliatieve zorg. Omgekeerd schiet – in de palliatieve zorg - regelmatig de noodzakelijke psychiatrische deskundigheid en ervaring tekort. De noodzaak en roep om kennis en ervaring vanuit beide sectoren te delen wordt dan ook steeds duidelijker.
Gids voor de praktijk
De Toolkit ‘Proactieve palliatieve zorg in de GGZ' ondersteunt zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) die werken met mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (epa) in een ambulante, poliklinische en/of klinische setting. De toolkit geeft specifieke handvatten voor het tijdig herkennen van een palliatieve zorgbehoefte, proactieve zorgplanning, het bieden van palliatieve zorg, zorg in de stervensfase en nazorg. Daarbij is ook aandacht voor het betrekken en begeleiden van naasten. Verschillende bestaande instrumenten en methodieken voor het bieden van palliatieve zorg zijn in de toolkit geïntegreerd.
De toolkit is opgebouwd uit vijf stappen:
- signaleren van een behoefte aan palliatieve zorg
- het in kaart brengen van symptomen en behoeften
- proactieve zorgplanning en uitvoering
- zorg in de stervensfase
- nazorg voor naasten
Iedere stap is voorzien van een toelichting, bijpassende methodieken, aandachtspunten en overwegingen.
Stichting PAL heeft in de regio Utrecht het Netwerk Integrale Kindzorg (NIK) opgezet. Het netwerk ondersteunt en begeleidt gezinnen met een ernstig ziek kind en de betrokken hulpverleners. Om voor alle ernstig zieke kinderen in Nederland en hun gezinnen kwalitatief hoogwaardige kinderpalliatieve zorg thuis mogelijk te maken worden er 6 netwerken opgezet (in de adherentiegebieden van de academische kinderziekenhuizen).
Het Netwerk Integrale Kindzorg (NIK) Utrecht
NIK is een samenwerkingsverband van professionals uit verschillende organisaties en disciplines. Ziekenhuizen, huisartsen, artsen voor verstandelijk gehandicapten, paramedici, kinderthuiszorg organisaties, verpleegkundig kinderdagverblijven en kinderzorghuizen, maatschappelijk werkers, geestelijk verzorgers, het Centrum voor Thuisbeademing, onderwijs en het Centrum Jeugd en Gezin werken allemaal samen in NIK Utrecht. Deze professionals hebben veel kennis van en ervaring met de zorg voor ernstig zieke kinderen. NIK legt de verbinding en stimuleert de afstemming tussen alle hulpverleners die betrokken of nodig zijn bij de zorg voor uw ernstig zieke kind en uw gezin. Daarnaast adviseert NIK u rondom bekostiging en de juiste loketten in uw gemeente.
Website Netwerk Integrale Kindzorg Utrecht: NIK Utrecht
Contactgegevens netwerkcoördinator
E-mailadres: info@nikutrecht.nl
06 - 33 353 534
Richtlijn palliatieve zorg voor kinderen (2022)
Kinderpalliatieve zorg is gericht op de kwaliteit van leven van het kind met een levensbedreigende en levensduur verkortende aandoening én op het gezin waarvan het kind onderdeel uitmaakt. Dat betekent dat in de nieuwe richtlijn, naast aandacht voor de symptomen van het zieke kind, ook aandacht is voor de ondersteuning van het gezin en voor gemeenschappelijke besluitvorming. Ook rouw en verlies komen in deze richtlijn aan bod.