Proactieve zorgplanning
- Proactieve zorgplanning is het proces van in gesprek gaan, vooruit denken, plannen en organiseren van gewenste passende zorg (in de palliatieve fase). Dit omvat zowel de fysieke, de psychische, de sociale als de zingevingsdimensie.
- Proactieve zorgplanning is een vast onderdeel van de zorg voor patiënten in de palliatieve fase.
- Met gezamenlijke besluitvorming als leidraad is proactieve zorgplanning een continu en dynamisch proces van gesprekken over huidige en toekomstige levensdoelen en keuzes en welke zorg daar nu en in de toekomst bij past.
- Belangrijke thema’s bij proactieve zorgplanning zijn onder meer (niet)-behandelafspraken, ziekenhuisopnames, plaats van zorg en sterven, crisissituaties, wettelijke vertegenwoordiging in de situatie van (acute) verslechtering en wilsonbekwaamheid en levenseinde-beslissingen.
Hoe anticipeer ik als zorgverlener op wat komt in het zorgproces
- De beste timing om te starten met proactieve zorgplanning kan tussen patiënten verschillen.
- Luister naar signalen van de patiënt, naasten en alle betrokken zorgverleners bij het inschatten of de palliatieve fase is aangebroken en bij het inschatten van de mate waarin de patiënt behoefte heeft aan proactieve zorgplanning.
Hulpmiddelen
- Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij proactieve zorgplanning. Ze zijn er voor professionals in diverse werkvelden en voor diverse doelgroepen. Zie Palliaweb via deze link en klik daar verder voor werkvelden en doelgroepen.
- Lees alles over proactieve zorgplanning in de richtlijn Proactieve Zorgplanning - Richtlijnen Palliatieve zorg
- Proactieve zorgplanning is onderdeel van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland - Palliaweb