Over rouw en nazorg
Het bieden van nazorg is onderdeel van de het palliatieve zorgproces zoals benoemd in het model van Lynn & Adamson 2003 en in het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg.
Voor rouwen bestaat geen protocol:
Over het vormgeven van nazorg binnen het palliatieve zorgproces schreef een werkgroep Rouw en Nazorg in opdracht van het NPZR&o in 2016 een adviesnota. Bij dit advies wordt rekening gehouden met de setting waarbinnen de zorgprofessionals en vrijwilligers werkzaam zijn met oog voor de diversiteit binnen het werkgebied van het NPZR&o. Klik hier voor de adviesnota Voor Rouwen bestaat geen Protocol
Toolkit Rouw en Nazorg:
Hier vindt u een aantal bestanden die u als zorgprofessional verder kunnen helpen bij het voeren van nazorggesprekken. Om een bestand te openen, klikt u op de titel van het bestand.
- Handreiking Het Nazorggesprek
Deze handreiking geeft invulling aan de randvoorwaarden voor zorgorganisaties om invulling te geven aan de standaard en criteria van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland voor wat betreft het domein ‘verlies en rouw’. Het bevat onder andere informatie over doelen van het nazorggesprek, praktische informatie en richtlijnen om het nazorggesprek te organiseren en een uitgebreide handreiking voor het voeren van een effectief nazorggesprek.
- Invulbrief nazorggesprek
Zorgmedewerkers/organisties kunnen deze brief als basis gebruiken om een nabestaande uit te nodigen voor een nazorggesprek.
- Factsheet financiering nazorg
De werkgroep Rouw & Nazorg heeft een aantal feiten op een rij gezet met betrekking tot de financiering van het nazorggesprek.
- Competenties
Vaardigheden voor medewerkers in de zorg voor het adequaat signaleren van existentiële rouw tijdens nazorg bij patiënten.
- Folder rouw en nazorg
Een folder voor de nabestaanden met informatie over rouw en rouwverwerking en de emotie die de nabestaanden kunnen hebben na het verlies van een dierbare.
Toolbox Herdenken - Reliëf
Zorgverleners in instellingen en in de wijk worden regelmatig geconfronteerd met het sterven van een cliënt of patiënt. Deze toolbox biedt een eenvoudig te gebruiken overzicht van manieren om afscheid en verlies voor zorgverleners vorm te geven. De toolbox ondersteunt om tijd te nemen en ruimte te maken voor de emoties en gedachten die afscheid oproepen. Door de voorbeelden in deze toolbox is te zien hoe het herdenken van bewoners en cliënten een duidelijke plek kan hebben in de zorg.
Reliëf maakte deze toolbox in samenwerking met Huis van Chesed ten behoeve van de Coalitie Van Betekenis tot het Einde.
Download hier de Toolbox Herdenken