Digitale Gegevensuitwisseling

Digitale Gegevensuitwisseling

Voor het bieden van palliatieve zorg die past bij de waarden, wensen en behoeften van de patiënt, is het essentieel dat zorgverleners altijd de actuele behandelwensen en -grenzen van zijn patiënt kunnen inzien. Toch worden deze proactieve zorgplanning (PZP)-gegevens vaak niet (voldoende) gedeeld.

Het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) wil dit verbeteren en versnellen.  

Samenwerking met het werkveld 

De behoefte aan een betere beschikbaarheid van PZP-gegevens bestaat zowel in de palliatieve zorg als ook in bijvoorbeeld de spoedzorgketen, de oncologie en de zorg voor (thuiswonende) kwetsbare ouderen. Daarom werken we samen met deze zorgsectoren. We vragen zorgverleners hoe palliatieve zorg binnen hun werkprocessen is geïntegreerd. Zo kunnen we aansluiten bij ontwikkelingen in hun keten en zorgen voor een goede integratie van de digitale oplossingen.  

Focus op de knelpunten 

Onze initiële focus ligt op de vier grootste knelpunten: 

  • Gegevensoverdracht en acute situaties – informatie over behandelwensen en  -grenzen van de patiënt is vaak niet beschikbaar op de spoedeisende hulp.  
  • PZP-informatie bij doorverwijzing naar een medisch specialist – informatie over behandelwensen en -grenzen van de patiënt wordt vaak niet meegezonden. 
  • Tijdige overdracht van ziekenhuis naar de eerste lijn – het duurt soms te lang voordat de huisarts de overdracht vanuit het ziekenhuis ontvangt. 
  • Overdracht en uitwisseling tussen huisarts en wijkverpleegkundigen – ook deze belangrijke vorm van gegevensuitwisseling willen wij helpen optimaliseren.   

Onze focus voor de komende tijd ligt hierbij op het verbeteren van de registratie van PZP-gegevens. Hiervoor brengen we onder andere de huidige werkprocessen van zorgverleners in kaart om zo de knelpunten voor registratie en uitwisseling te verhelderen en oplossingen te vinden die aansluiten bij de werkprocessen van zorgverleners.  

Landelijke synergie 

Landelijk is er al veel in gang gezet op het gebied van digitale gegevensuitwisseling. Dit helpt om de knelpunten aan te kunnen pakken. Gezamenlijk kijken we hoe we synergie kunnen bereiken en wat er moet gebeuren om digitale gegevensuitwisseling, en daarmee netwerkzorg, te bevorderen.  

Symptoomlast in de palliatieve fase (Sympal) 

Via het project Symptoomlast in de palliatieve fase (Sympal) werken we samen met zes hospices van de Associatie Hospicezorg Nederland (AHzN). We zoeken uit of we gegevens die standaard worden vastgelegd binnen hospices, bij elkaar kunnen brengen. En hoe we daarvan kunnen leren om de zorg voor patiënten te verbeteren. Wij doen dit in samenwerking met IKNL.  

Meer lezen

Voor vragen, neem contact op met:
Nanette Bertens PZNL
Laatst geactualiseerd: 12 januari 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.