Netwerkevaluatie
Lef. Dat is nodig om als deelnemer van een Netwerk Palliatieve Zorg jezelf in de spiegel aan te kijken. Waar loopt het lekker? En waar is nog aandacht nodig om met het netwerk de doelen te halen die het netwerk voor ogen heeft? Een Netwerkevaluatie kan daarbij helpen.
Wat is een Netwerkevaluatie?
In het Netwerk Palliatieve zorg wordt samengewerkt aan goede palliatieve zorg in de regio. Maar hoe goed is de samenwerking en in welke mate is het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland geïmplementeerd? Wat gaat goed en waar liggen kansen voor verbetering?
Een Netwerkevaluatie biedt concrete inzichten en helpt het netwerk te versterken, zodat gezamenlijke doelen beter worden behaald. Samen even stilstaan, creëert ruimte voor reflectie en groei.
De Netwerkevaluatie geeft inzicht in:
- de kwaliteit van samenwerking binnen het netwerk.
- de huidige voortgang van de implementatie van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland.
De Netwerkevaluatie ondersteunt het netwerk in de doorontwikkeling en het integreren van palliatieve zorg in de reguliere zorg en ondersteuning.
Veel netwerken ervaren een behoefte aan meer inzicht in hun samenwerking en de concrete resultaten ervan. In onder meer de Denktank komt dit naar voren. Stichting PZNL heeft daarom samen met de netwerken een methode ontwikkeld om dit inzicht gestructureerd te krijgen.
Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden heeft een Netwerkevaluatie uitgevoerd. Sven Zeilstra, programmaleider Palliatieve Zorg bij de Vereniging Transmurale Zorg Den Haag, vertelt: 'Een Netwerkevaluatie vind ik voor ieder netwerk een aanrader, mits betrokken partijen er heil in zien.'
Lees meer in dit interview waarin Sven uitgebreid vertelt over hoe hij de Netwerkevaluatie heeft ervaren.
“Na 22 jaar bestaan wilden we heel graag reflecteren op het huidige functioneren van het netwerk en hoe we dat eventueel kunnen verbeteren.” - Sven Zeilstra
Hoe werkt de Netwerkevaluatie?
De Netwerkevaluatie is een zelfevaluatie en bestaat uit drie onderdelen:
- brede input middels vragenlijsten
- bespreken van uitkomsten in een dialoogbijeenkomst
- plan van aanpak voor concrete vervolgstappen
1. Brede input middels vragenlijsten
Drie op maat gemaakte vragenlijsten worden verspreid onder:
- zorgprofessionals/managers binnen het netwerk
- bestuurders
- de netwerkcoördinator
Deze vragen gaan over netwerksamenwerking en de implementatie van het kwaliteitskader. Ze zijn gebaseerd op het model van samenwerken van Common Eye, het regenboogmodel van Pim Valentijn, het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland en het rapport De Olifant de kamer uit.
“Het is van groot belang dat de verschillende lagen van de organisatie betrokken zijn, zodat je met elkaar verbeteringen tot stand kan brengen in de samenwerking. Het gesprek met - elkaar voeren over de uitkomsten is belangrijk en waardevol.” - Sven Zeilstra
2. Bespreken van uitkomsten in een dialoogbijeenkomst
Na het analyseren van de vragenlijsten volgt een dialoogbijeenkomst, begeleid door een externe procesbegeleider van PZNL. Tijdens deze sessie:
- worden de sterke punten en ontwikkelpunten besproken.
- bepalen deelnemers samen welke verbeterpunten prioriteit hebben.
- worden mogelijke oplossingen en vervolgstappen geformuleerd.
Stichting PZNL doet de procesbegeleiding van de dialoogbijeenkomst, zodat ook de netwerkcoördinator de mogelijkheid heeft om zelf als deelnemer mee te doen.
3. Plan van Aanpak voor concrete vervolgstappen
De uitkomsten van de vragenlijsten en dialoogbijeenkomst worden vastgelegd in een verslag. Dit helpt het netwerk om gericht aan de slag te gaan en de samenwerking te verbeteren, eventueel met ondersteuning van een regioadviseur. Het Plan van Aanpak draagt bij aan een toekomstbestendig netwerk en de implementatie van het Kwaliteitskaderin de regio.
Achtergrondinformatie
Ervaringen
Door even stil te staan bij hoe de samenwerking nu gaat binnen het netwerk, kwam direct een beweging tot stand. Deelnemers gingen met elkaar in gesprek over het nut van bij elkaar komen in het netwerk en over verbeterpunten. Ze werden o.a. blij van ontmoeten, blikveld verbreden op inhoud, kennis delen en leren van elkaar. Er zijn ook aandachtspunten, zoals verantwoordelijkheid nemen voor het behalen van doelen. Ook was de mate van bijdragen aan het netwerk van de deelnemers wisselend.
Over de uitkomsten zijn de deelnemers met elkaar in gesprek gegaan. Wat heeft eenieder nodig om zijn eigen rol te vervullen binnen het netwerk? De uitkomsten krijgen ook vervolg op verschillende lagen: deelnemende zorgverleners leveren een bijdrage, alsook de netwerkcoördinator en bestuurders. Iedereen heeft vanuit de eigen rol verantwoordelijkheid te nemen en deze Netwerkevaluatie geeft input aan ontwikkelpunten.
Het levert veel op om even stil te staan, in de waan van de dag. Drukke zorgprofessionals rennen door. Dat is logisch, maar even ruimte nemen om te reflecteren, levert inzicht op. Inzicht om samen verder te kunnen bouwen en concrete stappen te zetten aan een stevig en toekomstbestendig netwerk, waarbij de patiënt de juiste zorg krijgt op de juiste plek en door de juiste zorgverlener.
Wat levert een Netwerkevaluatie op?
- inzicht in wat er goed gaat en wat ontwikkelpunten zijn in de onderlinge samenwerking
- inzicht in de stand van zaken rondom de implementatie van het kwaliteitskader
- draagvlak en betrokkenheid bij netwerkleden
- concreet plan van aanpak met ontwikkelpunten
- ondersteuning bij het gehele proces door adviseurs PZNL
Zelf aan de slag?
Wil jij met jouw netwerk een Netwerkevaluatie uitvoeren? Neem dan contact op met Eveline van Drielen (e.vandrielen@pznl.nl) of Ilse Brummelhuis (i.brummelhuis@pznl.nl) voor een verkennend gesprek. Samen kijken we wat de Netwerkevaluatie voor jouw netwerk kan betekenen.