Risico op een acute massale longbloeding (handreiking)
Hulpmiddel

Risico op een acute massale longbloeding (handreiking)

  • Ontwikkelaar Palliatie Team Midden Nederland
  • Soort Handreiking
  • Gebruiker Basisarts, Huisartsen, Kaderartsen, Medisch specialisten, Physician assistants, Specialisten ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen
  • Versie 2017
  • Doelgroep Volwassenen | Ouderen
  • Setting Hospice, Thuis, Verpleeghuis, Ziekenhuis
Voor vragen, neem contact op met:
Anja Flipsen Careyn
Laatst geactualiseerd: 14 april 2022

De handreiking Risico op een acute massale longbloeding beschrijft in zes stappen hoe te handelen bij een risico op een acute massale longbloeding bij patiënten met (uitgezaaide) kanker in de palliatieve fase. Het betreft de periode vanaf het moment van vaststelling van het risico tot en met de nazorg. Tevens wordt ingegaan op situaties waarbij er sprake is van een kleinere bloeding of een massale bloeding waarbij het overlijden niet snel intreedt. De handreiking beperkt zich tot bloedingen van de long. De impact van het meemaken van een acute massale longbloeding op patiënt, naasten en betrokken zorgverleners is groot vanwege het acute beloop met de dood tot gevolg, de hoeveelheid uitwendig bloedverlies en optreden van benauwdheid of verstikking door een bloeding in de luchtwegen. 

In de handreiking is aandacht voor communicatie, medische handelen en zorg voor zowel de patiënt als naasten als zorgverleners.

Inzet hulpmiddel

Het verlenen van adequate zorg bij het optreden van een acute massale longbloeding om paniek bij patiënt, naasten en zorgverleners zoveel mogelijk voorkomen.


Naar de handreiking
 

Randvoorwaarden voor implementatie

De handreiking is direct inzetbaar.

Licentie

Creative commons: by-nc-sa 

Voor vragen, neem contact op met:
Anja Flipsen Careyn
Laatst geactualiseerd: 14 april 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.