Nieuws

Nieuws

Filteren
Instrumenten
Organisatie van zorg
Thema's
Ziekte en symptomen
Ziektefasen
Zorgaanbod
Zorgverleners
Zorgvragers
Kennissyntheses 'De evenwichtige zorgverlener' en 'Effectieve communicatie' beschikbaar
Nieuws16-11-2021
Er zijn twee nieuwe kennissyntheses gepubliceerd door stichting PALZON: 'Effectieve communicatie tussen zorgverlener en patiënt en naasten' en 'De evenwichtige zorgverlener'. Deze geven inzicht in de al beschikbare wetenschappelijke kennis in de respectievelijke onderwerpen, stellen relevante lacunes in kennis vast en doen aanbevelingen over hoe deze kennis verder aangevuld kan worden.
Nederlands onderzoek wijst uit: vermindering optreden reutelen door profylactische subcutane toediening van scopolamine butylbromide
Nieuws06-10-2021
Nederlands onderzoek toont aan dat profylactische subcutane toediening van scopolamine butylbromide bij patiënten tegen het einde van hun leven het optreden van reutelen (luidruchtig ademen veroorzaakt door de aanwezigheid van slijm in de bovenste luchtwegen) aanzienlijk vermindert.
Gesignaleerd in de media #5
Nieuws20-05-2021
Periodiek op Palliaweb: een greep berichten uit de media die te maken hebben met palliatieve zorg. Dit keer: de positieve oproep voor betere waardering en facilitering van specialisten ouderengeneeskunde en nieuw onderzoek over de doelen van patiënten met uitgezaaide longkanker en hun artsen.
Gesignaleerd in de media #2
Nieuws08-04-2021
Periodiek op Palliaweb: een greep berichten uit de media die te maken hebben met palliatieve zorg. Dit keer o.a.: het belang van proactieve zorgplanning en het vastleggen daarvan en een podcast over onderzoek naar zorg in de laatste levensfase.
Oproep: onderzoeksvoorstellen evidence based symptoombestrijding
Nieuws04-03-2021
In haar vernieuwde ambitie heeft KWF meer aandacht voor het verbeteren van palliatieve zorg. Evidence based symptoombestrijding in de palliatieve zorg is daarbij een van de aandachtsgebieden. KWF roept op tot het indienen van onderzoeksvoorstellen.
Met palliatieve zorg vijf keer lager risico op niet-passende zorg
Nieuws17-02-2021
Tijdige inzet van palliatieve zorg vermindert de kans op niet-passende zorg in de laatste levensmaand aanzienlijk blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door IKNL, Vektis en PZNL. Mensen die tijdig palliatieve zorg ontvingen lopen 5 keer minder risico op deze niet-passende zorg.
Wat zijn de belangrijkste vragen in de palliatieve zorg - Cochrane vragenlijst
Nieuws08-02-2021
Wat zijn de belangrijkste vragen voor onderzoek binnen palliatieve zorg onder volwassenen? Cochrane Cochrane Pain, Palliative and Supportive Care (PaPaS) Review Group vraagt zorgprofessionals, onderzoekers, beleidsmakers en ontwikkelaars van richtlijnen binnen de palliatieve zorg om hierover mee te denken middels een korte enquete.
Monitor Palliatieve Zorg door NZa gepubliceerd
Nieuws09-12-2020
Er zijn grote verschillen in het zorggebruik van palliatieve patiënten en het zorggebruik neemt toe naar mate het overlijden dichterbij komt. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de monitor Palliatieve Zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De monitor brengt het zorggebruik van palliatieve patiënten en de kosten hiervan in kaart.
Cindy van den Berg-Verberkt wint Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek
Nieuws09-11-2020
Cindy van den Berg-Verberkt werd op het Nationaal Congres Palliatieve Zorg uitgeroepen tot winnaar van de Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek. Ze kreeg de prijs voor haar publicatie ‘Effect of Sustained-Release Morphine for Refractory Breathlessness in Chronic Obstructive Pulmonary Disease on Health Status’.
Amper verbetering in overleving bij uitgezaaide kanker
Nieuws05-10-2020
Jaarlijks krijgen 38.000 mensen in Nederland te horen dat zij uitgezaaide kanker hebben. De overleving van deze groep patiënten is de afgelopen tien jaar amper verbeterd. Daarom is het belangrijk om ook bij een curatieve behandeling al te spreken over wensen rondom de zorg in de laatste levensfase, aldus IKNL.
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, jouw nieuws of een tool waar anderen (ook) baat bij kunnen hebben. 'Delen is vermenigvuldigen', zeggen ze wel eens. Maar ook suggesties of klachten over de vindbaarheid van informatie zijn zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.