Nieuws

Nieuws

Filteren
Instrumenten
Organisatie van zorg
Thema's
Ziekte en symptomen
Ziektefasen
Zorgaanbod
Zorgverleners
Zorgvragers
Behoefte aan palliatieve zorg nu per regio inzichtelijk
Nieuws18-02-2022
Op basis van de jaarlijkse cijfers van het CBS is het mogelijk om zicht te krijgen op de behoefte aan palliatieve zorg. Met de nieuwe tool zijn de nieuwste Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg (2015-2020) op drie niveaus te filteren: landelijk, per provincie en per netwerk palliatieve zorg.
Winnaars Jaarprijs Palliatieve Zorg 2022
Nieuws04-02-2022
De winnaars van de jaarprijzen Palliatieve Zorg Onderzoek 2022 en Palliatieve Zorg Impact 2022 zijn Jet van Esch en Parnassia Groep en Hogeschool Inholland. De prijzen werden uitgereikt tijdens het 10de Amsterdam Symposium Palliatieve Zorg op 3 februari 2022.
Met inzichten uit bestaande data palliatieve zorg verbeteren
Nieuws20-01-2022
Met geanonimiseerde data uit het Elektronisch Patiënt Dossier (EPD) de palliatieve zorg verbeteren. Het kan volgens het Maasstad Ziekenhuis, Jeroen Bosch ziekenhuis en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Kennissyntheses 'De evenwichtige zorgverlener' en 'Effectieve communicatie' beschikbaar
Nieuws16-11-2021
Er zijn twee nieuwe kennissyntheses gepubliceerd door stichting PALZON: 'Effectieve communicatie tussen zorgverlener en patiënt en naasten' en 'De evenwichtige zorgverlener'. Deze geven inzicht in de al beschikbare wetenschappelijke kennis in de respectievelijke onderwerpen, stellen relevante lacunes in kennis vast en doen aanbevelingen over hoe deze kennis verder aangevuld kan worden.
Nederlands onderzoek wijst uit: vermindering optreden reutelen door profylactische subcutane toediening van scopolamine butylbromide
Nieuws06-10-2021
Nederlands onderzoek toont aan dat profylactische subcutane toediening van scopolamine butylbromide bij patiënten tegen het einde van hun leven het optreden van reutelen (luidruchtig ademen veroorzaakt door de aanwezigheid van slijm in de bovenste luchtwegen) aanzienlijk vermindert.
Gesignaleerd in de media #5
Nieuws20-05-2021
Periodiek op Palliaweb: een greep berichten uit de media die te maken hebben met palliatieve zorg. Dit keer: de positieve oproep voor betere waardering en facilitering van specialisten ouderengeneeskunde en nieuw onderzoek over de doelen van patiënten met uitgezaaide longkanker en hun artsen.
Gesignaleerd in de media #2
Nieuws08-04-2021
Periodiek op Palliaweb: een greep berichten uit de media die te maken hebben met palliatieve zorg. Dit keer o.a.: het belang van proactieve zorgplanning en het vastleggen daarvan en een podcast over onderzoek naar zorg in de laatste levensfase.
Oproep: onderzoeksvoorstellen evidence based symptoombestrijding
Nieuws04-03-2021
In haar vernieuwde ambitie heeft KWF meer aandacht voor het verbeteren van palliatieve zorg. Evidence based symptoombestrijding in de palliatieve zorg is daarbij een van de aandachtsgebieden. KWF roept op tot het indienen van onderzoeksvoorstellen.
Met palliatieve zorg vijf keer lager risico op niet-passende zorg
Nieuws17-02-2021
Tijdige inzet van palliatieve zorg vermindert de kans op niet-passende zorg in de laatste levensmaand aanzienlijk blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door IKNL, Vektis en PZNL. Mensen die tijdig palliatieve zorg ontvingen lopen 5 keer minder risico op deze niet-passende zorg.
Wat zijn de belangrijkste vragen in de palliatieve zorg - Cochrane vragenlijst
Nieuws08-02-2021
Wat zijn de belangrijkste vragen voor onderzoek binnen palliatieve zorg onder volwassenen? Cochrane Cochrane Pain, Palliative and Supportive Care (PaPaS) Review Group vraagt zorgprofessionals, onderzoekers, beleidsmakers en ontwikkelaars van richtlijnen binnen de palliatieve zorg om hierover mee te denken middels een korte enquete.
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, jouw nieuws of een tool waar anderen (ook) baat bij kunnen hebben. 'Delen is vermenigvuldigen', zeggen ze wel eens. Maar ook suggesties of klachten over de vindbaarheid van informatie zijn zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.