Begripsbepaling

Hik (singultus) is het gevolg van het herhaald, onwillekeurig en onregelmatig samentrekken van het middenrif en van de intercostaalspieren [Calsina-Berna 2012, Chang 2012, Jeon 2018, Rouse 2018, Steger 2015]. Dit leidt tot een plotselinge inspiratie en wordt direct gevolgd door sluiting van de stembanden, wat het typische hikgeluid veroorzaakt. De hik komt meestal voor in een frequentie van vier tot zestig keer per minuut. De frequentie blijft relatief constant binnen een persoon. De samentrekkingen van het middenrif zijn vaak eenzijdig, meestal linkszijdig (80%). Tijdens de hik treedt relaxatie op van de onderste sfincter van de slokdarm, wat kan leiden tot reflux van maaginhoud. Aangezien de hik vrijwel nooit een functie heeft, wordt de hikreflex als een abnormale reflex beschouwd.

Hik komt veel vaker voor bij mannen (82-91%) dan bij vrouwen en vooral op oudere leeftijd (>50 jaar) [Cymet 2002, Lee 2016]. Alleen bij hik als gevolg van reflux en hik als gevolg van aandoeningen van het centraal zenuwstelsel is er geen duidelijk verschil in prevalentie tussen mannen en vrouwen.
De prevalentie van hik bij patiënten met gevorderde stadia van kanker varieert van 1-9% [Calsina-Berna 2012]. Negen procent van de patiënten met reflux ervaart de hik [Rey 2006].

Hik is meestal kortdurend (<48 uur), maar kan dagen tot een maand (persisterende hik) of maanden tot jaren (chronische (‘intractable’) hik) aanhouden [Calsina-Berna 2012, Jeon 2018, Rouse 2018, Steger 2015]. Bij terugkerende hikepisodes die langer dan 24 uur aanhouden, bestaat er meestal een onderliggende oorzaak.

Kortdurende hik gaat vaak spontaan over, zonder dat een behandeling nodig is. Chronische, therapieresistente hik heeft een negatieve impact op de kwaliteit van leven. Hik kan leiden tot eet- en spraakproblemen, gewichtsverlies, dehydratie, aspiratiepneumonie, refluxoesofagitis, toename van pre-existente pijn, hartritmestoornissen, wonddehiscentie, slaapproblemen, uitputting, angst, depressie of zelfs suïcidaliteit [Calsina-Berna 2012, Hendrix 2019, Jeon 2018].