In gesprek over leven en dood: passende zorg en ondersteuning in de laatste levensfase voor mensen met een migratieachtergrond
Project

In gesprek over leven en dood: passende zorg en ondersteuning in de laatste levensfase voor mensen met een migratieachtergrond

 • Betrokken organisaties Pharos, AMC, ROC Albeda College Rotterdam, Consortium Propallia, Netwerk NOOM, HAN, NHG, SIGN (Stichting Interculturele Gezondheidszorg Nederland), SVG (Stichting Voorlichters Gezondheid)
 • Looptijd 01-12-2015 t/m 01-07-2108
 • Status afgesloten
 • Zorgvrager mensen met een migratieachtergrond
 • Subsidiegever ZonMw
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 11 mei 2022

Het aantal mensen met een migratieachtergrond dat zorg nodig heeft in de laatste levensfase groeit. Zij hebben behoefte aan passende zorg maar maken nog weinig gebruik van voorzieningen. De zorg sluit niet goed aan doordat opvattingen en onderliggende waarden over passende zorg, en de daaruit voortvloeiende wensen, verschillen van de dominante Nederlandse opvattingen. Dat leidt tot onvrede bij de patiƫnt, de mantelzorger en de zorgverlener.

Doelstelling project 'In gesprek over leven en dood'

Het doel van dit project is passende zorg en ondersteuning in de laatste levensfase voor mensen met een migratieachtergrond. Met aandacht voor de diversiteit in beleving van deze fase op alle dimensies (lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel). En het versterken van de eigen regie van mensen met een migratieachtergrond in de palliatieve zorg.

Resultaten van het project

Dit project heeft samen met migrantenorganisaties en zorgverleners:

 1. onderzoek gedaan naar de beleving, waarden en wensen (lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel) van Nederlanders van Turkse, Marokkaanse, Hindoestaanse, Afro-Surinaamse, Antilliaanse en Chinese afkomst;
 2. onderzoek gedaan naar culturele competenties van zorgverleners;
 3. voorlichtingsmateriaal gemaakt en films in vier talen om het praten over de laatste levensfase te stimuleren; en
 4. onderwijs en nascholing op mbo-, hbo- en wo-niveau ontwikkeld.

Je vindt informatie over het project op: www.pharos.nl/thema/palliatieve-zorg/

Films zijn te vinden op: www.pharos.nl/ingesprek

Je vindt het onderwijsmateriaal op: www.pharos.nl/onderwijs

Prominente producten uit het project

Artikelen

Openbaar

Artikelen alleen voor abonnees

 • Artikel Psychosociale Oncologie: In gesprek over leven en dood. Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.
 • Artikel Pallium: In gesprek over leven en dood met migrantenLet op: voor het lezen van het artikel is een account vereist. 
 • Artikel MEDEzeggenschap Magazine: Zie de mens in plaats van de migrant. Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.
 • Artikel Zorg en Welzijn: Ik mocht mijn moeder niet vertellen dat ze doodgingLet op: voor het lezen van het artikel is een account vereist.

Meer informatie

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 11 mei 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, jouw nieuws of een tool waar anderen (ook) baat bij kunnen hebben. 'Delen is vermenigvuldigen', zeggen ze wel eens. Maar ook suggesties of klachten over de vindbaarheid van informatie zijn zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.