Richtlijn Diarree in de palliatieve fase gepubliceerd
Nieuws24 september 2024
Nieuws

Richtlijn Diarree in de palliatieve fase gepubliceerd

Nieuws 24 september 2024

De herziene richtlijn diarree in de palliatieve fase is gepubliceerd. De richtlijn is relevant voor zorgverleners die te maken krijgen met patiënten in de palliatieve fase en met name voor artsen, verpleegkundigen en diëtisten. 

Belangrijke aandachtspunten in de richtlijn voor diarree 

Diarree komt afhankelijk van het onderliggende lijden regelmatig tot veel voor, maar heeft altijd een grote invloed op het welbevinden van patiënten in de palliatieve fase. De richtlijn geeft aandacht aan diagnostiek, voorlichting, preventie en behandeling van diarree in de palliatieve fase. Daarnaast geeft de richtlijn adviezen over de onderhoudsmedicatie van patiënten met diarree in de palliatieve fase. Belangrijk in de richtlijn is het onderscheid tussen acute en chronische diarree, die vragen namelijk om een andere behandeling. 

Belangrijkste wijzigingen   

De richtlijn is op een aantal punten vernieuwd ten opzichte van de oude richtlijn: 

  • Er is meer aansluiting met bestaande richtlijnen van verschillende beroepsgroepen. 
  • Er is duidelijk onderscheid tussen de behandeling van acute en chronische diarree. 
  • De oorzaken van diarree zijn uitgebreider beschreven. 
  • Er is meer aandacht voor aanvullende diagnostiek. 
  • Er is meer aandacht voor de bijwerkingen van diarree. 
  • Er wordt uitgebreider ingegaan op voorlichting en ondersteunende zorg over diarree. 

Totstandkoming 

Deze herziene richtlijn is tot stand gekomen op basis van input van zorgprofessionals, patiënten en naasten en biedt zo een antwoord op vragen in de praktijk.  Daarnaast is de richtlijn waar mogelijk gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten en sluit deze zoveel mogelijk aan op bestaande richtlijnen van de verschillende relevante beroepsgroepen. Stichting PZNL is als procesbegeleider van de richtlijnen palliatieve zorg betrokken.  

Richtlijnen  

Als zorgprofessional wil je de best mogelijke zorg leveren. Richtlijnen kunnen hierbij helpen.   

Meer informatie  

De nieuwe richtlijn staat op Pallialine. In de app PalliArts, die gratis te downloaden is voor Android en iOS, is een samenvatting van de richtlijn te vinden, net als in de webshop van PZNL. Patiënteninformatie over dit onderwerp is te vinden op Overpalliatievezorg.  

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 24 september 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.