Advies Raad voor Volksgezondheid & Samenleving: 'Leven met het einde in zicht'
Publicatie

Advies Raad voor Volksgezondheid & Samenleving: 'Leven met het einde in zicht'

  • Datum publicatie 9 maart 2022
  • Auteur Raad van Volksgezondheid & Samenleving
  • Soort publicatie rapport
  • Gebruiker Basisarts, Beleidsmaker, Geestelijk verzorger, Helpende, Huisarts, Kaderarts, Maatschappelijk werker, Medisch specialist, Physician assistant, Praktijkondersteuner, Psycholoog, Specialist ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige, Verzorgende, Vrijwilliger
  • Doelgroep Kwetsbare ouderen, Ouderen, Volwassenen
  • Setting Geestelijke gezondheidsinstelling, Hospice, Kind- en jeugdzorginstelling, Verpleeghuis, Ziekenhuis
Voor vragen, neem contact op met:
Raad van Volksgezondheid & Samenleving
Laatst geactualiseerd: 9 augustus 2022

Als je te horen hebt gekregen dat je waarschijnlijk overlijdt aan jouw ziekte, moet je eerder palliatieve zorg ontvangen. Op dit moment is de cultuur van de geneeskunde en de structuur van de gezondheidszorg primair gericht op ‘genezing’ en behandeling vanuit een focus op het verlengen van het leven, vindt de Raad van Volksgezondheid & Samenleving. En dat moet anders schrijven zij in het nieuwe advies Leven met het einde in zicht. De Raad pleit voor een bredere aanpak van zorg met aandacht voor medische, maar vooral ook mentale, sociale en existentiële vragen.

Het advies is aangeboden aan VWS directeur-generaal Langdurige Zorg Ernst van Koesveld op 9 maart 2022.
 

Lees het advies

 

Tweeluik

Dit advies is een vervolg op het recente inspiratieadvies Stervelingen. Beter samenleven met de dood. Hierin wees de Raad al op het belang van beter omgaan met de dood in de samenleving. In dit advies richten zij de blik vanuit een vergelijkbaar perspectief op de zorg.

Nationaal Programma Palliatieve Zorg II

Het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II wordt benoemd in het advies. De ambities komen overeen: de juiste palliatieve zorg, op de juiste plek, op het juiste moment, met de juiste zorgverleners en met de juiste bekostiging. PZNL heeft van het ministerie VWS de opdracht gekregen om het programma in te richten en organiseren. Lees meer over NPPZ II

Voor vragen, neem contact op met:
Raad van Volksgezondheid & Samenleving
Laatst geactualiseerd: 9 augustus 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.