Oog voor naasten! (werkboek)
Hulpmiddel

Oog voor naasten! (werkboek)

  • Ontwikkelaar Expertisecentrum Palliatieve Zorg, LUMC
  • Soort Handreiking
  • Gebruiker Beleidsmakers, Geestelijk verzorgers, Huisartsen, Kaderartsen, Maatschappelijk werkers, Physician assistants, Praktijkondersteuners, Specialisten ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen
  • Versie 2019
  • Doelgroep Naasten | Mantelzorgers
  • Setting Verpleeghuis, Ziekenhuis
Voor vragen, neem contact op met:
Marcella Tam LUMC, Consortium Propallia
Laatst geactualiseerd: 7 februari 2024

Het werkboek Oog voor naasten! is bedoeld voor teams ter ondersteuning van het implementeren van de methodiek op de afdeling. In het werkboek staat wat de methodiek inhoudt en wat er nodig is om te kunnen starten. De vijf stappen van implementatie zijn uitgebreid beschreven op zowel team- als organisatieniveau.
 

Naar het werkboek


Het werkboek is onderdeel van de toolkit Oog voor Naasten!. De methode ondersteunt zorgverleners werkzaam in verpleeghuizen en ziekenhuizen systematisch oog te hebben voor naasten van patiĆ«nten of bewoners met een levensverkortende aandoening of kwetsbaarheid. Het helpt zorgverleners en zorgteams stap voor stap in het geven van zorg aan naasten voor en na het overlijden van hun dierbare.  

De methodiek bevat informatie met hulpmiddelen: 

Inzet hulpmiddel

Oog voor naasten! levert kwaliteit van zorg op. De naasten weten zich gehoord, gezien en gesteund. De zorgverlener kan betere zorg verlenen waardoor zij zich meer gewaardeerd voelen. 

Randvoorwaarden voor implementatie

Voor het implementeren van de methodiek in de organisatie is commitment van de organisatie nodig om hier tijd en ruimte voor vrij te maken. Ook wordt geadviseerd ambassadeurs aan te stellen die de implementatie begeleiden en medewerkers scholen met hulp van het aangereikte scholingsmateriaal uit de methodiek. Zie hiervoor de hulpmiddelen bij gebruik van de methodiek binnen de zorgorganisatie onder aanvullende informatie op deze pagina.

Licentie

Creative commons: cc by-nc-sa

Voor vragen, neem contact op met:
Marcella Tam LUMC, Consortium Propallia
Laatst geactualiseerd: 7 februari 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.