Regionale samenwerking

Regionale netwerken

Een  Regionaal Netwerk Palliatieve Zorg is een formeel en duurzaam samenwerkingsverband van zelfstandige organisaties die betrokken zijn bij palliatieve zorg in een bepaalde regio. De netwerken zijn geïnitieerd om de samenhang in de interdisciplinaire netwerkzorg te bevorderen, met als doel bij te dragen aan een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven en sterven, op basis van de waarden, wensen en behoeften van de patiënt en diens naasten.

In Nederland zijn 65 regionale Netwerken Palliatieve Zorg. In de regionale netwerken werken we samen aan de uitwerking van initiatieven en signaleren we ontwikkelingen, trends en behoeften op plaatselijk, regionaal en landelijk niveau.

De bijna vijftig organisaties die zijn aangesloten bij de drie netwerken werken samen waar mogelijk en apart als het moet. In het zijmenu onder netwerkpartners vindt u alle aangesloten organisaties.

Netwerkcoördinatie

De coördinatoren zijn de onafhankelijke regisseurs van de netwerken. Zij laten belangen van alle partijen meewegen en faciliteren communicatie tussen betrokken partijen in de netwerken. Zij leggen verantwoording af aan de stuurgroep.

De netwerkcoördinator:

  • Legt verbinding tussen partijen, thema’s en projecten: lokaal, regionaal, bovenregionaal en landelijk.
  • Zit de klankbordgroep en eventueel project- en themagroepen voor.
  • Initieert projecten i.o.m. de klankbordgroep.
  • Bewaakt de voortgang van activiteiten en de uitgangspunten van het netwerk daarin.
  • Verzamelt informatie t.a.v. beleidsvoorbereiding en opstellen beleidsplan.
  • Stelt het jaarplan en jaarverslag op.
  • Stelt de begroting op, vraagt subsidies aan, beheert het budget in samenwerking met de penvoerder en legt daarover (financiële) verantwoording af aan de stuurgroep.
  • Zoekt naar mogelijkheden voor incidentele financiële ondersteuning (fondsen, ZonMw)
  • Onderhoudt contacten, breidt die uit en verstevigt die binnen en buiten het netwerk op lokaal, regionaal, bovenregionaal en landelijk niveau.
  • Signaleert kansen en knelpunten.
  • Informeert en adviseert lid-organisaties bij inbedden van palliatieve zorg in de eigen organisatie, bij samenwerking met anderen en bij gebruikmaken van externe inhoudelijke expertise.
  • Informeert en adviseert zorgvragers, naasten en hulpverleners over mogelijkheden op het gebied van palliatieve zorg in de regio.

Als je contact wilt hebben met één van de netwerkcoördinatoren van NPZ Groningen ga dan naar contactpagina.

Stuurgroep

Het netwerk heeft één gezamenlijke stuurgroep. De stuurgroep bepaalt het beleid en het jaarplan, stelt die vast en stuurt zo nodig bij. De netwerkcoördinatoren leggen verantwoording af aan de stuurgroep. 
De stuurgroep vormt de kern van het netwerk en bestaat uit bestuurders of managers vanuit de verschillende sectoren in stad en provincie Groningen. De leden vertegenwoordigen de hele sector in hun regio; zij stemmen zelf op strategisch niveau af met andere leden. De stuurgroep is daarmee representatief voor het netwerk en heeft voldoende besluitvormingskracht om visie, strategie en beleid van het netwerk vast te stellen. Verbinding met de achterban is daarbij essentieel. Ook essentieel is dat de stuurgroep kennis inbrengt vanuit andere 'tafels' in de regio en daar ook hetgeen nodig is vanuit de netwerken teruggeeft.
 
De stuurgroep komt 4x per jaar bijeen. Daarnaast zijn de stuurgroepleden betrokken bij zelf gekozen speerpunten en nemen actief deel aan overleg daarover.

Contact