Verpleegkundige Topzorg

Verpleegkundige Topzorg en Palliatieve zorg

Verpleegkundige Topzorg stelt  'in palliatieve gespecialiseerde verpleegkundigen (IPZGV)' beschikbaar ter ondersteuning van thuiszorgmedewerkers. Alle thuiszorgteams in de provincie Groningen en kop van Drenthe kunnen vroegtijdig de ondersteuning inschakelen van een IPZGV bij cliënten in de palliatieve fase met (verwachte) complexe zorgsituaties.                                          

De inzet van de IPZGV is onderdeel van een pilot die in samenwerking met Zorgadvies Groningen en de Netwerken Palliatieve Zorg Provincie Groningen wordt uitgevoerd. Door specialistische palliatieve kennis laagdrempelig en transmuraal beschikbaar te stellen – volgens het Topzorgmodel dus – willen we de kwaliteit van palliatieve zorg thuis verder verhogen. Door de inzet van IPZGV voelen generalistische thuiszorgmedewerkers zich ondersteund bij (verwachte) complexe palliatieve zorg en gaat het kennisniveau en de bekwaamheid omhoog.

Hoe ziet de ondersteuning eruit?

De IPZGV beoordeelt de situatie en ondersteunt de (regisserend) wijkverpleegkundige bij het opstellen van het individueel (proactief) zorgplan, met aandacht voor de vier dimensies: fysiek, sociaal, psychisch, zingeving. De IPZGV stemt tevens met wijkverpleegkundige en cliënt en familie af hoe de verdere ondersteuning eruit gaat zien.Topzorg-(1).png

Cliënten aanmelden/meer informatie

Thuiszorgorganisaties (wijkverpleegkundigen) en huisartsen kunnen thuiswonende cliënten waarbij sprake is van complexe dan wel verwachte complexe palliatieve zorg aanmelden bij Topzorg. Dit kan door dit aanmeldformulier beveiligd te mailen naar palliatief@verpleegkundigetopzorg.nl. Vermeld je telefoonnummer, zodat de IPZGV contact met je op kan nemen.

Eerst meer informatie of de casus overleggen met de IPZGV? Ook dan kun je contact opnemen via palliatief@verpleegkundigetopzorg.nl.

Als ondersteuning van Topzorg wordt ingezet, blijft de betrokken thuiszorgorganisatie hoofdaanbieder. Alle thuiszorgorganisaties in de provincie Groningen en de kop van Drenthe kunnen een beroep doen op de IPZGV. Ook organisaties die geen deelnemer zijn van Topzorg.

Goed om te weten:

  • Implementatie van het ACP-stappenplan is een van de uitkomsten van het inzetten van de IPZGV.
  • De IPZGV is geen vervanging van het Provinciaal Palliatief Team Groningen (PPTG) maar een aanvulling.
  • De pilot is vooral gericht op het vroegtijdig inzetten van de ondersteuning.
  • De IPZGV heeft te allen tijde overleg met alle betrokken partijen zoals de cliënt, huisarts en het thuiszorgteam.
  • De betrokken thuiszorgorganisatie blijft hoofdaanbieder.
  • De hoofdaanbieder geeft in het dossier aan dat hulp is ingeroepen van de IPZGV. Hiermee kan de leverancier van de specialist zelfstandig de cliëntgerichte uren declareren (geldt ook voor Wlz).

Wat is complexe palliatieve zorg?

De inschatting of er sprake is van complexe dan wel verwachte complexiteit van zorg gebeurt op basis van ervaring en klinische blik. Een eenduidige definitie over wanneer er sprake is van een complexe cliëntsituatie binnen de palliatieve zorg is er niet en is ook moeilijk te geven. Factoren die complexiteit van een patiënt situatie beïnvloeden binnen de palliatieve zorg (Pask, et al., 2018 en Quill & Abernethy, 2013):

'Ernstige fysieke, emotionele symptomen van de cliënt (bijvoorbeeld symptoom scores>7), refractaire symptomen, symptomen die weinig voorkomen en existentiële crisis'.

  • Kenmerken van de cliënt, bijvoorbeeld ten aanzien van copingstrategie, moeite hebben om te praten over beslissingen rondom het levenseinde en met de besluitvorming hierover;
  • Kenmerken van de cliënt die invloed kunnen hebben op zijn begrijpen van en zijn omgaan met de ziekte en met de gevolgen voor het dagelijks leven plus invloed kunnen hebben op het navigeren binnen de gezondheidszorg (zoals woonsituatie, taal- en gezondheidsvaardigheden, mentale situatie, culturele context, financiën, verslaving)
  • Snel veranderende situatie van de cliënt, bijvoorbeeld door progressie van de ziekte, maar ook dat er mogelijk niet voldoende tijd meer is om een probleem op te lossen.
  • Wanneer er discussies zijn over verschillen wat betreft doel en wijze van behandeling onder andere tussen cliënt en naasten, tussen zorgverleners en naasten, binnen een behandelteam.
  • Onvoldoende kennis en vaardigheden ten aanzien van palliatieve zorg bij de generalistische zorgverlener.
  • Stapeling van bovenstaande factoren.

Zie ook www.verpleegkundigetopzorg.nl/palliatieve -zorg/

Contact