Levensvragen

Levensvragen

Geestelijk verzorgers/begeleiders kunnen je ondersteunen bij vragen en twijfels over (de zin van) het leven en spiritualiteit/ geloof/ religie. Vragen die opkomen als je iets hebt meegemaakt waardoor je van slag bent, zoals een ongeneeslijke ziekte of verlies van een dierbare.

Een geestelijk verzorger luistert aandachtig en staat samen met je stil bij wat je doormaakt(e). Hij/zij stelt vragen en denkt met je na over je situatie. 

Gesprekken die je hebt met maatschappelijk werkenden, psychologen en geestelijk verzorgers overlappen elkaar deels, maar gesprekken met een geestelijk verzorger zijn bedoeld om ruimte te creĆ«ren, te onderzoeken en te reflecteren. Geloofskwesties kun je ook met hen bespreken, maar dit hoeft niet.

Geestelijke verzorging/begeleiding is er voor iedereen, welke geloofsovertuiging of levensvisie je ook hebt, ook als je die niet hebt.

Wordt deze zorg vergoed?

Een geestelijk verzorger wordt betaald uit de ‘Subsidieregeling gv-thuis’ van het ministerie van VWS. Coƶperatie Netwerk voor Levensvragen UA (NvL) voert deze regeling uit in de Regio’s Groningen en Drenthe-Steenwijkerland. Een gesprek (‘consult’) is voor jou kosteloos.

Zorginstellingen zijn wettelijk verplicht om je, bij een verblijf dat langer duurt dan een etmaal, geestelijke verzorging aan te bieden 'die zoveel mogelijk aansluit bij je godsdienst of levensovertuiging'. Als bewoner in een zorginstelling heb je altijd vrije toegang tot geestelijke verzorging; dit is niet afhankelijk van een indicatie of toestemming van een derde. De instelling zorgt voor de betaling van de geestelijke verzorging.

Hoe kan ik beroep doen op een geestelijjk verzorger?

Je kunt een beroep doen op een geestelijk verzorger/ondersteuner via deze link.  

Overige informatie

Op de website www.nvl.nu vindt je alle informatie over geestelijke verzorging thuis.

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact