Screeningsinstrument voor jongeren met een somatisch zieke ouder (vragenlijst)
Hulpmiddel

Screeningsinstrument voor jongeren met een somatisch zieke ouder (vragenlijst)

 • Ontwikkelaar Dominik Sebastian Sieh
 • Organisatie Sieh Advies & Training
 • Soort Vragenlijst
 • Gebruiker Basisarts, Diëtisten, Ergotherapeuten, Fysiotherapeuten, Geestelijk verzorgers, Groepsbegeleiders, Huisartsen, Kaderartsen, Maatschappelijk werkers, Medisch specialisten, Physician assistants, Praktijkondersteuners, Psychologen, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen
 • Versie 2013
 • Doelgroep Kinderen
 • Setting Alle settingen, Geestelijke gezondheidsinstelling, Hospice, Kind- en jeugdzorginstelling, Thuis, Verpleeghuis, Ziekenhuis, Zorgorganisatie voor dak- en thuislozen, Zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking
Voor vragen, neem contact op met:
Dominik Sebastian Sieh Sieh Advies & Training
Laatst geactualiseerd: 1 juli 2023

Het Screeningsinstrument voor adolescenten met een Chronisch Zieke Ouder (SACZO) is een preventief hulpmiddel om de kans op toekomstige internaliserende problemen bij adolescenten (tussen tien en twintig jaar) met een chronisch somatisch zieke ouder te bepalen. Internaliserende problemen die relatief vaak voor komen zijn:

 • somberheid
 • angstig en teruggetrokken gedrag
 • lichamelijke klachten

Het SACZO is een vragenlijst die de kinderen/ adolescenten zelf invullen. Het bestaat uit acht vragen met een score op een 5-puntsschaal van helemaal niet waar tot helemaal waar.

Met het SACZO kunnen problemen op twee gebieden worden gesignaleerd:

 1. problemen die met het gezin te maken hebben
 2. problemen die met persoonlijke eigenschappen van de adolescent te maken hebben

Het SACZO kan door zorgverleners worden gebruikt om een gesprek aan te gaan en tips te krijgen voor mogelijke hulp in geval van een verhoogd risico op toekomstige problemen bij het kind. Door het gebruik van het SACZO - samen met de beslisboom van het SACZO - kunnen problemen bij het kind zichtbaar en bespreekbaar worden. Het SACZO geeft met de beslisboom ook inzicht in de ondersteuningsbehoefte van jonge mantelzorgers.

Inzet hulpmiddel

Het hulpmiddel helpt bij het signaleren van problemen bij kinderen met een chronisch zieke ouder. 
 

Naar de vragenlijst


Randvoorwaarden voor implementatie 

Het instrument is direct in te zetten. Er is een handleiding beschikbaar met een leidraad en meer informatie. Het is raadzaam de handleiding eerst te lezen voor het gesprek met het kind/de adolescent aan te gaan.

Licentie

Creative commons: by-nc-sa 

Meer informatie

Voor vragen, neem contact op met:
Dominik Sebastian Sieh Sieh Advies & Training
Laatst geactualiseerd: 1 juli 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.