Meetinstrumenten in de palliatieve fase (casus)
Onderwijsmateriaal

Meetinstrumenten in de palliatieve fase (casus)

  • Aanbieder IKNL
  • Soort materiaal casuïstiek, tool
  • Versie 2018
  • Opleiding bachelor geneeskunde niveau 6, basisarts niveau 7, geneeskunde-master (7), geneeskundig specialist niveau 8 (basis PZ), geneeskundig specialist niveau 8+ (gevorderd PZ), hbo-verpleegkundige niveau 6, mbo-verpleegkundige niveau 4, physician assistant (7), post-hbo palliatieve zorg (6), praktijkondersteuner (4), verzorgende (IG) niveau 3, vpk. specialist (7)
  • CanMEDs rol zorgverlener | medisch handelen
  • Kosten nee
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 6 oktober 2021

Een meetinstrument kan helpen bij het signaleren, vervolgen en gericht verkennen van behoeften, symptomen en problemen van patiƫnten en hun naasten. In de praktijk is het nog lang niet altijd zo dat patiƫnten in de palliatieve fase deze symptomen spontaan uiten. Ook onderschatten zorgverleners symptomen, waardoor ze nog wel eens niet of te laat herkend worden. De inzet van meetinstrumenten kan dan waardevol zijn.

Bij het gebruik van meetinstrumenten is het van belang de juiste meetinstrumenten te kiezen en te gebruiken.
Er is veel wetenschappelijke literatuur beschikbaar over meetinstrumenten in de palliatieve zorg. Het advies is om praktische meetinstrumenten te kiezen die verzorgenden en verpleegkundigen ook kunnen toepassen. De zorgverlener en student op bachelor of master niveau zal een link moeten kunnen maken naar de beoordeling op evidence van de te gebruiken meetinstrumenten.

Leerdoelen

Kennismaken en oefenen met verschillende meetinstrumenten in de palliatieve zorg om in de eigen praktijk of werksituatie de juiste keuze te kunnen maken.
 

Naar het materiaal
 

Naar de docenteninstructie


Licentie

Creative commons: CC BY-NC-SA


Verwant materiaal

 

Dit materiaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal (2020) en door de screeningscommissie Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) (2021) aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieel onderwijs en bij- en nascholing. 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 6 oktober 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.