Meetinstrumenten in de palliatieve fase
Onderwijsmateriaal

Meetinstrumenten in de palliatieve fase

  • Aanbieder IKNL
  • Versie 2018
  • Kosten nee
Contactpersoon Inge van Trigt IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 20 mei 2020

Een meetinstrument kan helpen bij het signaleren, vervolgen en gericht verkennen van behoeften, symptomen en problemen van patiƫnten en hun naasten. In de praktijk is het nog lang niet altijd zo dat patiƫnten in de palliatieve fase deze symptomen spontaan uiten. Ook onderschatten zorgverleners symptomen, waardoor ze nog wel eens niet of te laat herkend worden. De inzet van meetinstrumenten kan dan waardevol zijn.

Oefen het afnemen van de lijsten/meetinstrumenten op iemand uit de eigen omgeving, of een medestudent. Oefen ook in de stage. 
Laat studenten in de stages in de verschillende branches een pijnanamnese, de DOS, het Utrechts symptomen dagboek en een HADS afnemen. Bespreek de scores op de lijst met een gediplomeerde collega verpleegkundige en een arts.

In de branches VGZ en Dementie zijn er specifieke pijninstrumenten. Laat dit een aantal keren terugkomen.
Vragen die je kunt stellen zijn: 

  • wat meet het instrument?
  • wat zijn de afkappunten?
  • waarom is dit nuttig?
  • wat ging er goed wat ging er minder goed? (laatste leerjaar).

Bij het gebruik van meetinstrumenten is het van belang dat de verzorgende en verpleegkundige leren de juiste meetinstrumenten te kiezen en te gebruiken.
Er is veel wetenschappelijke literatuur beschikbaar over meetinstrumenten in de palliatieve zorg. Het advies is om praktische meetinstrumenten te kiezen die verzorgenden verpleegkundigen ook kunnen toepassen.

De bachelor of master student zal een link moeten kunnen maken naar de beoordeling op evidence van de te gebruiken meetinstrumenten.
 

Naar het materiaal
 

Verwant materiaal

Dit onderwijsmateriaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieel onderwijs.

Contactpersoon Inge van Trigt IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 20 mei 2020
Bied je onderwijsmateriaal aan
Vul op deze pagina de vereiste velden in om je aanbod in te dienen.