DOS-schaal (oefenmateriaal)
Onderwijsmateriaal

DOS-schaal (oefenmateriaal)

  • Aanbieder M.J. Schuurmans, UMC Utrecht
  • Soort materiaal achtergrondmateriaal, oefenmateriaal
  • Versie 2001
  • Opleiding bachelor geneeskunde niveau 6, basisarts niveau 7, geneeskunde-master (7), geneeskundig specialist niveau 8 (basis PZ), geneeskundig specialist niveau 8+ (gevorderd PZ), physician assistant (7), post-hbo palliatieve zorg (6), vpk. specialist (7)
  • CanMEDs rol zorgverlener | medisch handelen
  • Kosten nee
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 2 november 2021

Het delirium is één van de meest voorkomende vormen van psychopathologie bij oude patiënten en bij patiënten in de laatste fase van het leven. Kenmerkend voor het delirium zijn het snelle ontstaan en de wisseling van de symptomen.

De Delirium Observatie Screening-schaal (DOS-schaal) bevat dertien observaties van verbaal en non-verbaal gedrag die de symptomen van het delirium weergeven. Om het delirium goed te herkennen, is het van belang per dienst de observatie van het gedrag vast te leggen. Deze observaties kunnen gedaan worden tijdens reguliere contacten met de patiënt. ​Studenten kunnen tijdens de stage oefenen met dit instrument.

De toelichting voor gebruik is toegevoegd aan het instrument.
 

Naar het materiaal


Licentie

Creative commons: by-nc-nd
 

Dit materiaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal (2020) en door de screeningscommissie Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) (2021) aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieel onderwijs en bij- en nascholing. 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 2 november 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.