3 redenen om je bij te scholen in palliatieve zorg
Nieuws21 september 2021
Nieuws

3 redenen om je bij te scholen in palliatieve zorg

Nieuws 21 september 2021

Goed voor iemand zorgen die niet meer beter wordt. Dat vraagt van jou kennis van lichamelijke zorg, maar ook kunnen omgaan met psychologische, sociale en zingeving vraagstukken. Wat kunnen nascholingen in palliatieve zorg daarin voor je betekenen?

1. In gesprek durven gaan

In je opleiding heb je vooral geleerd om curatieve zorg te verlenen zodat mensen genezen, maar minder over goede zorg geven aan iemand die niet meer beter wordt. Toch krijg je daar wel steeds vaker mee te maken. In de ouderenzorg, maar ook in ziekenhuis- en de thuiszorg. Palliatieve zorg begint namelijk op het moment dat een arts een ongeneeslijke ziekte/aandoening vaststelt. Mensen hebben na de diagnose vaak veel vragen en angsten over wat er nog wel mogelijk is. Maar ook hebben ze vaak behandelwensen- en grenzen. Het is belangrijk dat jij over proactieve zorgplanning, ook wel advance care planning, kunt praten met je patiënt en diens naasten zodat je goede en passende zorg kunt geven in elke fase. Met oog voor verschillen in cultuur, taalvaardigheid en opleidingsniveau. Dat gesprek aan kunnen gaan, vraagt specifieke vaardigheden.

2. Mogelijkheden en misverstanden kennen

Veel mensen zijn bang voor toenemende klachten, achteruitgang of dat ze steeds minder energie hebben om (zelfstandig) dingen te doen. Maar als jij de mogelijkheden kent binnen de ziektegerichte en symptoomgerichte palliatie, kun je mensen vaak veel bieden. Ook krijg je te maken met specifieke vragen. Bijvoorbeeld hoe klachten zijn te verlichten, hoe mensen nog zingeving kunnen vinden, hoe ze moeten omgaan met vriendschappen die veranderen door de ziekte of wat complementaire zorg voor ze kan betekenen. Je hoeft natuurlijk niet op elke vraag het precieze antwoord te weten. Maar weet je wat meer van palliatieve zorg, dan kun je mensen vaak wel op weg helpen of weet je naar wie je kunt verwijzen.

3. De laatste dagen lichter maken

‘We kunnen geen dagen aan het leven toevoegen, maar wel leven aan de dagen’, is een veelgehoorde uitdrukking van de Engelse arts Cicely Saunders, die aan de wieg heeft gestaan van de moderne hospicebeweging en palliatieve zorg. En zo is het. Ben je geschoold of heb je kennis in palliatieve zorg, dan heb je tools om ook in de laatste maanden, weken en dagen pijn en klachten te verlichten, heb je oog en oor voor levensvragen, weet je soms belangrijke lichtpuntjes aan iemands laatste dagen toe te voegen en kun je specifieke zorg verlenen bij het stervensproces. En na iemands overlijden weet je hoe steun biedt aan de naasten die achterblijven. Daarmee vervul je een belangrijke rol voor je patiënt en diens dierbaren.

 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 21 september 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.