Netwerk Midden-Limburg

Vanaf 2020 zijn de Netwerken Roermond en Weert samengegaan in het Netwerk Palliatieve Zorg Midden-Limburg.
Het Netwerk is een samenwerkingsverband tussen zorgorganisaties en andere instellingen met als doel het ontwikkelen en initieren van activiteiten om de pallliatieve zorg in de regio te optimaliseren.                                             

  • Het Netwerk omvat de volgende gemeenten: Weert, Nederweert, Budel-Maarheeze, Roerdalen, Leudal, Maasgouw, Echt-Susteren, Roermond. Dit heeft betrekking op ca. 250.000 inwoners.
  • Er is een samenwerkingsovereenkomst  van kracht die loopt tot 2027. De negen netwerkpartners die een financiële bijdrage leveren zijn lid van het bestuur. In Midden-Limburg zijn dat de volgende partners: Laurentius ziekenhuis, Sint Jans Gasthuis, De Zorggroep, Land van Horne, Proteion, Meditta, Daelzicht, St. Anna (Koraal) en Pergamijn. Dhr. Marc Janssen, directeur Zorg en Diensten van Land van Horne, is voorzitter van de stuurgroep.
    De Zorggroep is penvoerder van het Netwerk.
  • Naast de stuurgroep kent het netwerk zgn. operationele partners, zoals de VPTZ Midden- Limburg, Stichting Eindzorg, Franciscus Hospice, Buurtzorg, Samen Zorgen Huis Leudal, PSW, Toon Hermanshuizen, ZuidZorg. Deze partners, verenigd in het tactisch overleg (kerngroep) van het Netwerk, treffen elkaar 4x per jaar.
  • Het Netwerk heeft meerdere werkgroepen, ieder met een eigen opdracht, samengesteld uit vertegenwoordigers van de netwerkpartners, zoals:
    • werkgroep Geestelijke Zorg. De werkgroep heeft een  Visie Geestelijke Verzorging  Palliatieve Zorg opgesteld voor het hele netwerk. Daarnaast heeft ze een  opdrachtbeschrijving  opgesteld. De werkgroep staat aan de basis van het Centrum voor Levensvragen Midden-Limburg, dat in opdracht van en met subsidie ​​van ministerie VWS in 2019 is opgericht. Het CvL geeft een  map  uit. 
    • werkgroep Palliatieve Zorg bij mensen met een verstandelijke beperking. Pergamijn, Daelzicht, St. Anna/Koraal en PSW werken samen om aandacht te vragen voor palliatieve zorg binnen hun instelling en deze te verbeteren. 
    • werkgroepen Casuïstiekbesprekingen/Themabesprekingen Weert en Roermond, die jaarlijkse meerdere themabijeenkomsten organiseren rondom palliatieve zorg. 
  • Meer informatie over de structuur en werkwijze in deze bijlage.

PaTz - Palliatieve Thuiszorg Midden-Limburg

PaTz staat voor Palliatieve Thuiszorg en is een overleg tussen wijkverpleging en huisartsen uit praktijken rondom hun palliatieve patiënten. Doel van het overleg is drieledig: het verbeteren van de samenwerking, de juiste deskundigheid en verbeterde zorg door het voltooien van de palliatieve patiënten en anticiperen op hun (zorg)behoeften. Een vereiste is dat een medisch consulent palliatieve zorg aansluit bij het overleg. Op  uitnodiging sluiten andere disciplines aan, zoals geestelijk verzorgers van het Centrum voor Levensvragen en de coördinator van de VPTZ.

Op dit moment zijn de volgende PaTz groepen in Midden-Limburg actief:

  • Weert centrum
  • Roermond centrum
  • Roerdalen

Andere PaTz groepen (Stramproy, Nederweert, Cranendonck) hebben het PaTz-overleg na Covid omgezet in een andere overlegstructuur (b.v. MDO ouderenzorg in de huisartsenpraktijk).
Kijk voor meer informatie over het starten van een PaTz groep op de website van PaTz of neem contact op met de netwerkcoördinator.

Huisbezoeken palliatieve zorg

In Midden- en Noord-Limburg gaan (wijk-)verpleegkundigen met een opleiding in de palliatieve zorg op huisbezoek bij mensen in de palliatieve fase om hen te ondersteunen bij vragen die de palliatieve zorg ongetwijfeld oproept. Een huisbezoek kan worden aangevraagd door zowel een zorgprofessional als een zorgvrager. Zie de folder voor meer informatie over de huisbezoeken en de aanvraagprocedure. 

Zelfevaluatie 

Na het verschijnen van het Kwaliteitskader (2017) is de handreiking kwaliteitstoetsing ontwikkeld. Deze toetsing, zelfevaluatie, is opgebouwd volgens de essenties en domeinen van het kwaliteitskader. 

Publieksvoorlichting, ondersteuning en lotgenotencontact

  • Sociale kaart Midden-Limburg
  • Café Toon Doodgewoon is het Toon Hermans Huis Weert
  • Cafe Toon Doodgewoon on Tour in samenwerking met seniorenvereningen, Zij-actief en lokale ouderenbonden organiseren we bijeenkomsten over palliatieve zorg. Lokale huisartsen en wijkverpleegkundigen helpen hier een bijdrage aan. Alle onderwerpen komen hier voorbij, gericht op nadenken over het levenseinde; wilsverklaringen, behandelwensen, thuiszorg, vrijwilligerszorg.
  • Filmavonden i.s.m. bioscoop Gotcha Weert en Eci filmhuis Roermond.  

Meer weten, infomeer bij de netwerkcoördinator:

 

 

 

Contact